Ganzen weren met laser

11 dec 2015, 10:47 Gemeente
gans gras
Gemeente Goeree-Overflakkee
De regering gaat provincies stimuleren om te experimenteren met de Agrilaser.
Dat is een automatische laser die ganzen veilig, diervriendelijk en goedkoop kan verdrijven van akkers en andere ongewenste gebieden. Dat is het resultaat van de stemming die deze week plaatsvond tijdens het begrotingsdebat van het Ministerie van Economische Zaken over het Diergezondheidsfonds voor het jaar 2016.
De motie om traditionele vergassing te vervangen door een automatische laser is afkomstig van Marianne Thieme, fractievoorzitter en Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, en D66-lid Fatma Koser Kaya. Bij de stemming hierover steunden onder meer de PvdA, SP, D66 en PVV de motie. De regering gaat daarom de provincies stimuleren om pilotexperimenten met de Agrilaser op te starten.
Vergassing en afschot
“Op dit moment staat het Nederlandse ganzenbeleid synoniem voor dweilen met de kraan open”, motiveert Thieme haar motie. “Nadat er miljoenen euro’s zijn gestoken in het aantrekkelijk maken van het landschap voor ganzen, worden de dieren nu massaal gedood. Hierbij wordt vol ingezet op de ineffectieve, wrede en dure methode van afschot en vergassing. De innovatieve en diervriendelijke methoden blijven in de marge.”
Thieme koos voor een motie omdat overheidsexperimenten met de Agrilaser uitblijven, terwijl ervaringen in het bedrijfsleven veelbelovend zijn. “Deze laser jaagt ganzen volautomatisch, volkomen veilig en zeer effectief weg. Eén Agrilaser houdt een landbouwareaal van 700 hectare schadevrij. Om de gehele landbouw in Nederland ganzenvrij te houden zou een eenmalige investering van 8,5 miljoen euro nodig zijn. Dat is ongeveer de helft van het bedrag dat nu jaarlijks wordt uitgegeven aan vergassing, afschot en schadevergoeding.”
100% reductie
Als het experiment slaagt, dan betekent dit ook een besparing voor de overheid. Schade die boeren momenteel lopen door de overlast van ganzen, wordt vergoed door het Faunafonds. Het geld hiervoor komt uit de kas van de Provincies en het Ministerie van Economische Zaken. In 2014 kreeg het Faunafonds 4747 verzoeken ingediend, goed voor een totale kostenpost van ruim 14 miljoen euro. Ganzenoverlast vormde hiervan, met 13 miljoen euro, de hoofdmoot.
Steinar Henkes, CEO van Bird Control Group, is erg trots op de samenwerking met de Partij voor de Dieren en de aangenomen motie. “De Agrilaser heeft zich bij een aantal agrariërs al bewezen door het aantal ganzen op hun velden met 100% te reduceren. Ook het Wereld Natuur Fonds erkent onze lasertechnologie als effectief en diervriendelijk. Ik kijk daarom uit naar het realiseren van proeven met de provincies."
agrilaser windmolens