Laat je hond niet bij dode vogels in de buurt

Foto: Pixabay; Pexels

Op veel plekken in Nederland is de laatste tijd vogelgriep geconstateerd. Op Goeree-Overflakkee gaat het om slechts één wilde vogel met een besmetting.

Honden en katten kunnen erg gevoelig zijn voor vogelgriep. De gemeente waarschuwt honden- en katteneigenaren dan ook. Laat je huisdier niet in de buurt van wilde vogels. Houd de hond aan de lijn op plekken waar dode (water)vogels liggen. Daarmee voorkom je dat honden in aanraking komen met besmette dode vogels.

Vogelgriep

Vogelgriep is een dierziekte die voor kippen, kalkoenen en eenden gevaarlijk is. Deze besmettelijke ziekte kan jaarlijks terugkomen in ons land. Dat is ook nu het geval. Die vogelgriep wordt meegenomen door trekvogels of komt het land in door import van pluimveevlees.

Er geldt sinds 26 oktober 2021 een landelijke ophokplicht voor pluimveebedrijven. Dat betekent dat alle commerciële houders hun dieren moeten ophokken. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat pluimveebedrijven zich daaraan houden. Sinds diezelfde datum geldt er ook een landelijke afschermplicht voor hobbyhouders. Bijvoorbeeld voor mensen met kippen in een buitenren. Je moet er dan voor zorgen dat ze niet in contact kunnen komen met wilde vogels of hun uitwerpselen.

Vogelgriep bij mensen

De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein. Daarbij is vogelgriep meestal ook niet gevaarlijk voor mensen. Als je er toch ziek van wordt, heb je meestal alleen milde klachten.

Wil je zeker weten dat je niet ziek wordt van de vogelgriep? Draag dan beschermende kleding als je in de buurt komt van besmette vogels. Vooral mondkapjes zijn hierbij erg belangrijk. Je ademt dan geen besmette lucht in. Reinig en ontsmet ook alle vervoermiddelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen