Gemeente stuurt brandbrief naar kabinet over lockdown

Foto: Sam Fish

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft een brief gestuurd naar het kabinet om aandacht te vragen voor de toekomst van de ondernemers binnen de gemeente. De brief was een initiatief van de SGP dat gesteund werd door het college en de gemeenteraad.

Winkeliers, horecaondernemers en kappers. Ze worden allemaal hard geraakt door de lockdown. Maatwerk is niet mogelijk. “Ik zal eens een voorbeeld noemen,” zegt SGP-fractievoorzitter Hendrik Herweijer. “We zien allemaal dat winkels leegstaan. Daar kan, met wat voorzorgsmaatregelen en beperkingen, heel goed veilig in gewinkeld worden. En we zien dat mensen toch wel gaan, maar dan naar België in plaats van de lokale ondernemer. Dat steekt.”

Met de brief volgt de gemeenteraad andere gemeenten die dezelfde zorgen uiten.

Een beroep op het kabinet

Mede namens alle fracties in de gemeenteraad doet het college een dringend beroep op het kabinet. Het verzoek is om op de kortst mogelijke termijn winkelen in de niet-essentiële sector mogelijk te maken. Ook moet de horeca op een verantwoorde manier open kunnen. En zijn er nog verschillende andere zaken die geregeld moeten worden voor de lokale ondernemers.

“Bij de bestrijding van het virus is behoedzaamheid op zijn plaats,” zegt Herweijer. “We moeten de gezondheid van alle inwoners heel serieus nemen. Bekijk echter vooral wat er op een verantwoorde manier wél kan. ‘Alles dicht’ kunnen we niet eindeloos van ondernemers en inwoners vragen. En dat hoeft ook niet, want er zijn verantwoorde alternatieven.”

Brief

In de brief stelt het college dat de huidige lockdown de middenstanders opnieuw hard treft. Er zijn dan ook ernstige zorgen over de gevolgen. “De stapeling van economische en financiële effecten is voor velen intussen zo hoog. Men vreest voor sluiting of faillissement. Het resultaat hiervan is een minder aantrekkelijk winkelaanbod, leegstand en forse maatschappelijke en emotionele effecten voor iedereen. Zowel op de korte- als op de lange termijn. Afgezien van de zorgcrisis zitten we middenin een maatschappelijke crisis die diep raakt. Winkeliers, horeca, sportvoorzieningen, de culturele sector, het raakt hen diep.”

Voor de korte termijn pleit de gemeente voor veilig winkelen in alle winkels. Op zo’n manier waarop het eerder ook was toegestaan. Voor de ondernemer is er dan meer ruimte om te ondernemen. En voor de klant is het een veilige manier om te kopen. Ondernemers en dienstverleners hebben zich ook innovatief getoond om veilig werken in deze tijd mogelijk te maken. Ook voor de horeca, sportscholen en de cultuursector zijn mogelijkheden te bedenken. Ook zij kunnen, misschien op een beperkte manier, gewoon open. Voor de lange termijn is een duurzaam perspectief nodig. Het ziet er namelijk naar uit dat het coronavirus voorlopig niet zal verdwijnen.

Reactie kabinet

En dat dit soort initiatieven een goed idee zijn blijkt maar weer. Het kabinet gaat namelijk de coronaregels versoepelen. Dit geldt voor het hoger onderwijs, de detailhandel, contactberoepen en sport. De versoepelingen gaan in vanaf aanstaande zaterdag 15 januari. Je mag dan weer op afspraak gaan winkelen en je kunt weer naar de sportschool. Ook gaat dan het hoger onderwijs weer open.

Wel gelden er een aantal voorwaarden. Denk aan een maximaal aantal klanten per vierkante meter. De horeca- en cultuursectoren blijven waarschijnlijk dicht.

Cookieinstellingen