Op 1 januari gaat het nieuwe afvalsysteem in op GO

Foto: RAD

Vanaf 1 januari 2022 gaat op Goeree-Overflakkee de afvalinzameling veranderen. We betalen dan voor elke keer dat het restafval wordt geleegd. Of natuurlijk voor een dump in de ondergrondse container.

Die verandering wordt ‘Goed Scheiden Loont’ genoemd. Huishoudens betalen dan via het SVHW een vast basistarief van €207,50 per huishouden. Dat bedrag staat op het aanslagbiljet dat in februari op de mat valt. Daarnaast betaal je per leging van de restafvalcontainer 8 euro. Voor een zak in de ondergrondse wordt € 1,25 in rekening gebracht. Dit totaalbedrag wordt aan het begin van 2023 in rekening gebracht.

Betalen per keer

De betaling gaat dus per keer dat de restafvalcontainer wordt geleegd. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met het gewicht van de container. Dat geldt ook voor een zak in de ondergrondse container. Daarbij wordt geld in rekening gebracht bij het openen van de klep. Maak dus geen onnodige kosten. Zet geen halfvolle containers aan de weg. En maak je gebruik van zo’n verzamelcontainer? Verzamel dan het restafval tot het in één grote zak in één keer weggegooid kan worden.

Voor het GFT, PMD en oud papier geldt geen tarief per aanbieding. Deze bakken en zakken vallen binnen het basistarief. Voor de milieustraat zijn begin dit jaar pasjes uitgedeeld. Daarop staan zes gratis bezoekjes. Daarna wordt er 10 euro per bezoek in rekening gebracht.

Goed scheiden

‘Goed Scheiden Loont’ gaat uit van het principe dat inwoners die hun afval goed scheiden, minder betalen. Het verbranden van restafval is kostbaar en slecht voor het milieu. Het is daarom belangrijk om de restafvalberg zo klein mogelijk te houden. Afgelopen april is Goeree-Overflakkee begonnen met bewuster scheiden van afval. Het principe van een vast tarief gaat echter pas in op 1 januari 2022.

Gemiddeld laten huishoudens met meerdere personen 11 keer hun restafvalcontainer legen. Dat blijkt uit andere gemeenten met een systeem als ‘Goed Scheiden Loont’. Dat is 11 x 8 euro per jaar, is 88 euro. Met het vaste tarief komt het totaalbedrag van de afvalstoffenheffing voor 2022 op € 295,50 voor zo’n huishouden. In 2021 was dat tarief voor een meerpersoonshuishouden slechts 50 cent meer.

Restafvalteller

De RAD heeft samen met het SVHW de restafvalteller ontwikkeld. Daarmee kun je inzien hoe vaak je restafval hebt aangeboden. Wil je meer informatie over ‘Goed Scheiden Loont’? Of wil je meer weten over de tarieven? Kijk dan op de website van de RAD. Daar is overigens ook de afvalkalender voor 2022 te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen