De gemeente zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen

Foto: PR Soroptimistenclub Goeree-Overflakkee

De gemeente Goeree-Overflakkee zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen. Ze sluiten zich hiermee aan bij de internationale campagne ‘Orange the world’.

Vanaf donderdag 25 november dragen diverse standbeelden op het eiland een oranje sjaal. Ook is er oranje graffiti aangebracht op drukke plekken. Zo heeft de burgemeester, volledig in het oranje, graffiti aangebracht voor het gemeentehuis én is een speciale vlag gehesen. Ook kleurt de watertoren van Dirksland deze week oranje.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes! Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de VN benoemd tot de dag ter uitbanning van geweld tegen vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne ‘Orange the world’.

Ben jij ook medestander?

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman onderstreept het belang van de campagne. “Geweld tegen vrouwen is onacceptabel,” zegt ze. “Overal. Op straat, op het werk, thuis. We vinden het als gemeente belangrijk dat vrouwen zich hier, overal, veilig voelen. Het thema van dit jaar is preventie. Want iedereen kan helpen om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Vrouwen en mannen kunnen hierin samenwerken om het taboe te doorbreken. Help als je iets ziet gebeuren. Help om Goeree-Overflakkee een veiligere plek te maken voor iedereen. Word onderdeel van de oplossing. Ik ben al een medestander, jij ook?”

Tijdens de campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel te worden van de oplossing. Het is belangrijk om zoveel mogelijk medestanders te verzamelen in deze strijd. Dat kan onzichtbaar, maar ook zichtbaar. Onderteken bijvoorbeeld de medestanderspledge op de website van de organisatie.

Veel gemeentes doen mee

In Nederland doet inmiddels het merendeel van de gemeenten mee aan de campagne. In 2021 is het thema in Nederland ‘preventie’. De nadruk bij de aanpak van geweld, ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar het is niet alles. Er moet meer geïnvesteerd worden in het voorkomen van geweld. Het moet bij de wortels aangepakt worden en daar kan iedereen aan bijdragen. Individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Het is vooral ook belangrijk om niet alleen vrouwen en meisjes erbij te betrekken. Maar benadruk ook het belang van de mannen en jongens hierin.

Zelf slachtoffer

Hier op het eiland wordt Orange The World georganiseerd door de Soroptimistenclub. Clubpresidente Marie Antoinette Westra vertelt dat de Soroptimisten wereldwijd opkomen voor de belangen van vrouwen en meisjes. Daarom vinden ze het zo belangrijk om deze campagne te ondersteunen.

Als je zelf slachtoffer bent van fysiek, seksueel of psychisch geweld, maar dan een melding. Straatintimidatie valt hier ook onder. De politie laat jou zelf kiezen of je aangifte doet of alleen een melding maakt. Een melding is al heel belangrijk. Het maakt namelijk de omvang van het probleem duidelijk. Het kan er ook voor zorgen dat het andere vrouwen niet overkomt.

Op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl zijn veel meldpunten in Nederland samengebracht. In een handig overzichtje zie je precies waar je terecht kunt voor hulp.