De watersnoodbegraafplaats in Oude-Tonge is op zichzelf al een bijzondere plek. Maar op maandag 8 november zijn er zes informatiepanelen onthuld die het volledige verhaal vertellen. Nu maakt die plek nog meer indruk op bezoekers.
Door Sam Fish
Er stond al een informatiebord van de gemeente aan het begin van de begraafplaats. Toch vonden zowel de dorpsraad als de Oranjevereniging én de gemeente dat het niet genoeg was. Verhalen zoals de van de Watersnoodramp in 1953 moeten verteld blijven worden. Het probleem is alleen dat er steeds minder mensen zijn die die nacht nog kunnen navertellen. Zij nemen de verhalen letterlijk mee hun graf in.
En dat is oprecht een probleem. Want wat er die nacht is gebeurd mag nooit vergeten worden. En dus zijn de verhalen van Oude-Tonge nog eens goed verzameld. Het beeldmateriaal is erbij gezocht. En zo zijn er zes nieuwe informatiepanelen toegevoegd aan het looppad richting de graven.
Het bord van de gemeente is vernieuwd. Dat was oud en beschadigd en is nu nieuw gemaakt in de stijl van de andere zes panelen. Zo staan er nu zeven panelen met verhalen, foto’s en informatie over die rampnacht, inmiddels bijna 69 jaar geleden. De zeven borden samen vertellen het verhaal van wat er die nacht is gebeurd in het dorp.
“Vooral mensen die de ramp niet hebben meegemaakt stellen veel vragen,” vertelt Ben Musters. Hij is voorzitter van de dorpsraad van Oude-Tonge en mag het eerste bord onthullen. “Zowel voor de huidige generatie als de generaties die nog gaan komen hebben profijt van deze panelen. En dan niet alleen de mensen die hier vandaan komen, maar ook mensen die het dorp bezoeken. En dat is nog maar het begin.”
Het is de bedoeling dat er verspreid door het dorp nog meer panelen komen. Op plekken waar verhalen verteld horen te worden. Locaties die getroffen zijn door de ramp. “We willen de ramp zichtbaar maken in het hele dorp, niet alleen bij de begraafplaats,” aldus Ben. “De informatie is er en het beeldmateriaal ook. Het zit alleen opgeborgen in stoffige mappen en kluizen en dat is jammer. We gaan er daarom de komende jaren hard aan werken om de geschiedenis zichtbaar te maken.”
“Ik heb veel waardering voor dit mooie initiatief,” zegt wethouder Peter Feller. Hij is namens de gemeente aanwezig bij de onthulling van de panelen. “Wat hier is gebeurd en wat voor impact dat heeft gehad op het dorp, staat bij veel mensen nog op het netvlies. De nabestaanden herinneren het zich nog als de dag van gisteren. Helaas is het de werkelijkheid dat er steeds minder mensen zijn die de verhalen kunnen vertellen. En daarom zijn initiatieven zoals deze zo enorm belangrijk. Want die verhalen moeten verteld blijven en de informatie moet altijd beschikbaar zijn.
De panelen staan ten tijde van de onthulling inmiddels al een week langs het pad. De onthulling is dan ook een symbolische en vooral bedoeld om aandacht te vragen voor het onderwerp. “Ik hoop dat mensen nog niet stiekem hebben gespiekt,” zegt Mutsers. “Maar ik nodig jullie bij deze uit om langs de panelen te lopen en het verhaal te lezen.” Van het begin tot het einde van het pad is het één doorlopend verhaal dat verteld wordt op de borden. Met aan het einde de graven van al die mensen die tijdens de ramp verdronken zijn.