Bijdrage voor klimaataanpak op Goeree-Overflakkee 

Foto: Wim van Vossen

Waterschap Hollandse Delta en gemeente Goeree-Overflakkee hebben een bijdrage ontvangen van ruim €500.000 uit de Impulsregeling klimaatadaptatie van het Rijk.

De toekenning van de subsidie valt samen met de ondertekening van de klimaatadaptatiestrategie en -uitvoeringsagenda voor het eiland. Die ondertekening vond plaats op woensdag 12 oktober. Namens de gemeente werd dat gedaan door wethouder Tea Both-Verhoeven. Heemraad Harry Wagemakers zette zijn handtekening namens het Waterschap Hollandse Delta.

Klimaatadaptatiestrategie en uitvoeringsagenda 

Het wordt warmer, droger, natter en de zeespiegel stijgt. Dit leidt over de hele wereld steeds vaker tot ernstige problemen. Dat merken we ook op Goeree-Overflakkee. En dus is er de afgelopen jaren door gemeente, waterschap en experts hard nagedacht over een strategie om het eiland klimaatbestendig te maken.

De strategie geeft aan hoe Goeree-Overflakkee zich aanpast aan het veranderend klimaat. In de uitvoeringsagenda staan de concrete plannen daarvoor. Zo is beschreven dat overheidspartijen samen maatregelen nemen in de gemeente. Denk aan aanpassingen aan afwateringssystemen en vergroening van het openbaar gebied. En dat zij ervoor zorgen dat klimaatadaptatie vast onderdeel van beleid wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij nieuwbouwprocessen. Er staat ook in dat inwoners gestimuleerd worden tot het nemen van maatregelen, zoals het vergroenen van tuinen.

Subsidie impulsregeling klimaatadaptatie 

Niet alleen Goeree-Overflakkee werkt aan klimaatadaptatie. Wereldwijd en landelijk worden afspraken gemaakt. In Nederland werken gemeenten binnen het Deltaprogramma bijvoorbeeld aan een gezamenlijk doel. Zo willen ze in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust  zijn.

De impulsregeling klimaatadaptatie is bedoeld om dit proces te versnellen. Het toegekende bedrag van ruim 500.000 euro gebruikt Goeree-Overflakkee om adaptatiemaatregelen versneld uit te voeren. Ook is het geld er om al geplande ruimtelijke maatregelen uit te breiden met adaptatiemaatregelen. En worden er met dat geld nieuwe adaptatiemaatregelen opgepakt.

Klimaatproblemen Goeree-Overflakkee 

Het belang van klimaatrobuustheid werd verder onderstreept door deltacommissaris Peter Glas. Hij was bij de ondertekening aanwezig en sprak met een aantal inwoners van de Westelijke Achterweg in Middelharnis. De inwoners ondervinden, bij extreme regenval in de zomer, regelmatig ernstige wateroverlast. Er zijn werkzaamheden om overlast te beperken, zoals nieuwe ondergrondse riolen en een waterberging. Door het geld kunnen deze werkzaamheden nu versneld uitgevoerd worden. Ook andere plannen uit de uitvoeringsagenda kunnen, dankzij de subsidie, snel in gang gezet worden.

klimaatadaptie subsidie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen