Regenboogvlag zou het hele jaar moeten wapperen

Foto: Sam Fish

Traditiegetrouw werd op maandag 11 oktober bij het gemeentehuis in Middelharnis de regenboogvlag gehesen voor de internationale Coming Out Day.

Door Sam Fish

Het is alweer de achtste keer dat de vlag werd gehesen op Goeree-Overflakkee. De vlag werd gehesen door wethouder Bruggeman en gemeenteraadslid Jaap Willem Eijkenduijn. Dit deden ze samen met Lennart van Dam van de stichting Gay op Flakkee. Allen lieten weten dat het jammer is dat het nog altijd nodig is.

“Deze vlag zou eigenlijk het hele jaar door moeten wapperen,” vindt Lennart van Dam. “Vanmorgen werd bekend dat het geweld tegen LHBTI+’ers steeds erger wordt. Dat blijkt uit cijfers van de politie. En dat in een land dat zichzelf heel tolerant vindt.” Nederland staat op de twaalfde plek als het gaat om de LHBTI-rechten in Europa. “Dat kan beter. Hang niet alleen de regenboogvlag uit, maar spreek je ook uit tegen homogeweld en –discriminatie.”

Rotterdam 

De cijfers van de politie in Rotterdam laten zien dat waar vroeger mensen alleen ‘maar’ bespuugt en uitgescholden werden, ze nu in elkaar geslagen worden. De politie noemt zelfs ontvoering. Deze incidenten vinden vooral plaats op homo-ontmoetingsplaatsen. En dat terwijl dat juist een plek is waar mensen zichzelf moeten kunnen zijn.

Er is dus erg veel terrein te winnen als het gaat om de acceptatie in Nederland.

Coming Out Day

Coming Out Day kennen we in Nederland ook wel als ‘Kom uit de kast’-dag. Dat betekent niet dat je op deze dag uit de kast moet komen. Dit is juist de dag om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn. Dat je mag zijn wie je bent en dat je mag houden van wie je wilt. “En dat is niet alleen vandaag, maar het hele jaar door,” sluit Lennart af. “We zouden het hele jaar moeten laten merken dat het oké is om jezelf te zijn. Daar zouden we eigenlijk geen speciale dag voor moeten hebben. Maar tot die tijd blijven we de vlag hijsen.”

Niet alleen bij het gemeentehuis werd de regenboog vlag gehesen. Ook bij de RGO, het politiebureau en bij stichting Zuidwester wappert deze vandaag.

Coming Out Day 2021 RGO