Dit is het RAD Afvalnieuws van september 2021

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van september 2021.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De een mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Deze maand zijn er twee soorten waar vaak nog over wordt getwijfeld. Als eerste product is dat deze week de luier. Deze mogen niet bij het PMD worden aangeboden. Allereerst is het geen verpakkingsmateriaal, maar een gebruiksvoorwerp. En daarnaast vorm het een risico voor de volksgezondheid als luiers bij het PMD worden aangeboden. Luiers moeten daarom bij het restafval.

Het tweede product is kabels en snoeren. Snoeren, kabels en stekkerdozen mogen niet bij het PMD-afval. Deze producten kunnen niet door de verwerker worden gerecycled. Het is namelijk geen verpakkingsmateriaal. Maar deze producten zijn wel waardevol. Gooi het daarom niet bij het restafval, maar lever het in bij wit- en bruingoed.

Wat te doen met oude kleding en textiel?

Iedereen heeft wel oude kleding en textiel in huis liggen. Jaarlijks belandt gemiddeld nog 11 kilo per inwoner aan textiel bij het restafval. Dat is ongelooflijk veel, maar ook vooral erg zonde. Er zijn namelijk meerdere manieren om van je gebruikte kleding en textiel af te komen. Is het bijvoorbeeld nog netjes en draagbaar? Verkoop het dan of breng het bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel. Kapotte en versleten kleding kan in afgesloten zakken in de textielcontainers worden gegooid.

Wist je dat 95 procent van al het ingezamelde textiel daadwerkelijk hergebruikt wordt? Soms voor hetzelfde doel als waar het product voor is gemaakt. Andere keren als grondstof voor een nieuw textielproduct. Hieronder zie je wat er in de textielcontainer mag en wat niet.

textielcontainer

Afvalchallenge

Op 1 oktober start op Goeree-Overflakkee de afvalchallenge. Tijdens deze uitdaging gaan de deelnemers aan de slag om het afval zo goed mogelijk te scheiden. Zo zie je dus precies hoe weinig restafval je over kunt houden. De afvalchallenge is geen wedstrijd. Het is vooral bedoeld als stimulans om bewust met afval om te gaan. De deelnemers krijgen een handige PMD-prullenbak en een kleine weegschaal. Daarmee kan het overgebleven restafval gewogen worden.

De afvalchallenge duurt van 1 tot en met 31 oktober. Na afloop zullen de resultaten van de deelnemers worden gedeeld via het Afvalnieuws.

Oud papier scheiden

We hebben op Goeree-Overflakkee al jaren een blauwe container voor het oud papier. En die worden al heel goed gevuld. Maar vullen we ze wel met de juiste dingen? Er zijn namelijk ook genoeg papier- en kartonsoorten die niet in de blauwe container mogen. Hieronder zie je een overzicht van welke soorten er wel bij het oud papier horen en welke juist niet.

afvalnieuws oud papier