Krijgen wij ook last van het water uit Limburg?

Foto: Gemeente Venlo

Al dagen staat het nieuws er vol van. Limburg, Duitsland en België hebben een enorme wateroverlast.

Door Sam Fish 

Duizenden woningen worden geëvacueerd. Er zijn hele dorpen verwoest door het water. En het zal ook vast wel nare herinneringen ophalen bij de oudere generatie. Het is dan ook niet raar dat wij de vraag kregen of wij nog last gaan krijgen van dat water uit die hoek. Er zijn daar geen grote wateren waar het terecht kan en dus moet het naar de Noordzee.

Dat gegeven heeft er al voor gezorgd dat er ook campings in Brabant zijn ontruimd. Daar verwachten ze dat er zondag een meter water op de campingvelden staan. En dus zou het zomaar ook ons eilandje kunnen treffen.

Haringvliet 

We hebben de vraag daarom doorgespeeld naar de gemeente. Zij hebben tenslotte de contacten met de Veiligheidsregio’s en alle andere partijen die hier over gaan. De gemeente kwam met de volgende reactie:

Het overtollig water vanuit de Maas en de Rijn wordt afgevoerd via de verschillende rivieren. Deze komen uiteindelijk op de Noordzee uit. Het Haringvliet is één van de belangrijkste afvoermogelijkheden. Het Haringvliet is heel breed en daarom kan er veel water afgevoerd worden. Op dit moment worden er ten aanzien van de waterstand geen problemen op Goeree-Overflakkee verwacht.

Rijkswaterstaat en het Waterschap Hollandse Delta geven aan dat zij de situatie aankunnen. Rijkswaterstaat heeft de spuisluizen op Stellendam wijd open staan en het water loopt gemakkelijk de Noordzee in.

Uiteraard wordt de situatie constant gemonitord. De waterstandniveaus worden de hele dag nauwlettend in de gaten gehouden. Op de website van Rijkswaterstaat zijn de huidige waterstanden te vinden. Er staat daar ook een tweedaagse voorspelling aangegeven.

Geen zorgen  

We hoeven ons op Goeree-Overflakkee dus niet voor te bereiden op taferelen als in Limburg. Als het goed is blijft het water binnen de oevers van het Haringvliet en houden we droge voeten. Mochten er dingen veranderen in de voorspellingen, dan wordt er uiteraard aan de bel getrokken. Dat gebeurt vrij letterlijk met het luchtalarm.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen