Politiek iCafé belicht de uitdagingen van de veiligheid

Archieffoto eerder iCafé van de VVD
Foto: PR VVD Goeree-Overflakkee

Veiligheid op de drie eilanden onder Rotterdam. Dat was het thema van het iCafé van de VVD op dinsdag 29 juni. Hiervoor sloegen de drie lokale VVD-afdelingen de handen ineen.

Behalve de VVD-fracties van Voorne aan Zee, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee, waren er ook nog drie sprekers. Zij gaven elk hun visie op het thema veiligheid en de uitdagingen die er zijn op dit gebied.

De Veiligheidsregio

Arjen Littooij is directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en één van de sprekers. Hij gaf de aftrap en ging sterk in op de veranderende samenleving en de gevolgen die dit heeft voor de regio. Ouderen wonen langer thuis, het klimaat verandert en er is sprake van terrorisme. Maar ook steeds meer windmolens, elektrische of zelfsturende auto’s, drones en energieopslag in wijken zorgen voor nieuwe uitdagingen. De veiligheidsregio probeert haar organisatie zo in te richten dat ze op deze ontwikkelingen kunnen inspelen.

Tweede Kamer

De tweede spreker was Ingrid Michon, Tweede Kamerlid voor de VVD. Zij ging in op het thema ondermijning. Daarbij raken de boven- en onderwereld met elkaar verweven. Ondermijning is ook steeds vaker drugsgerelateerd. Om dit aan te pakken vraagt het samenwerking en informatiedeling tussen partijen. Denk aan de gemeente, het openbaar ministerie, banken, FIOD en nog vele anderen.

Ook is er een toename van cybercriminaliteit. Het wetboek van strafrecht is daar echter nog niet altijd op ingericht. Door de politie worden steeds vaker nieuwe opsporingsmethoden toegepast. Ze gooien alles in de strijd om ondermijning en criminaliteit tegen te gaan.

Gemeente

Namens de gemeente schoof Christian Nagtegaal aan. Hij is beleidsmedewerkers openbare orde en veiligheid. Hij gaf een toelichting op het gemeentelijke veiligheidsbeleid. Ook hier is samenwerking met andere partijen erg belangrijk. Tussen aangrenzende gemeenten, maar ook partijen als de reddingsbrigade, DCMR, StedIn, het openbaar ministerie, inwoners en ondernemers.

Vragen

Na afloop was er nog ruimte voor vragen. Diverse aanwezigen lieten merken dat ze zich zorgen maken over de vrijwillige brandweer. Dit in verband met nieuwe Europese regelgeving. Ook kwam de rol van de BOA’s naar voren. Tot slot werd er nog gesproken over het dilemma tussen privacy en grondrechten versus de aanpak van harde criminaliteit.

Het verslag van het iCafé over veiligheid is terug te lezen op de website van de VVD. Het volgende iCafé gaat over mobiliteit en vindt plaats op 23 september.