Vierde Van Harberden Trofee uitgereikt aan Isa (15)

Foto: Sam Fish

Het is inmiddels een jaarlijks terugkomende traditie geworden. Op maandag 5 juli reikte bakker Jan Van Harberden uit Melissant alweer de vierde Van Harberden Trofee uit.

Door Sam Fish

Isa Bezemer is pas 15 jaar, maar slaagde dit jaar met een gemiddelde van een 8,1. Daarmee heeft ze haar opleiding Horeca, Bakkerij en Recreatie aan de RGO succesvol afgerond. En ze was ook nog eens de leerling met het beste cijfer voor haar praktijkvakken van haar leerjaar. En dat levert een mooie prijs op: de Van Harberden Trofee.

“Isa is een boegbeeld voor de school waar leerlingen vakmens willen worden,” zegt Jan bij de prijsuitreiking. “En behalve de trofee mag Isa ook een dag meelopen in de bakkerij.” Voor die dag mag ze zelf aangeven wat ze graag zou willen doen.

Verrassing

“Ik had wel van de prijs gehoord,” laat Isa weten. “We hadden het er begin dit jaar over en daarna nooit meer. Ik was het dus eigenlijk helemaal vergeten. Dat maakt het wel een extra leuke verrassing om te winnen.” Maar wat ze gaan doen op haar dag in de bakkerij weet ze nog niet. “Ik wil nog even rustig nadenken over wat me leuk lijkt. Misschien is het ook wel handig om iets te leren maken wat ik later nog goed kan gebruiken. Ik heb er in ieder geval wel heel veel zin in om mee te mogen lopen. Het lijkt me erg leuk.”

Passie voor horeca

Dat Isa niet verder gaat in de bakkerswereld is niet erg, volgens Jan. “Zoals gezegd is de prijs een stimulans voor de vakmensen, niet zo zeer specifiek voor de bakkers onder ons.”

Isa gaat volgend jaar door naar Curio in Bergen op Zoom waar ze de opleiding Horeca gaat volgen. “Ik heb nog geen idee wat ik later echt wil gaan doen,” zegt ze eerlijk. “Deze opleiding is echt van alles wat en dat zorgt ervoor dat ik kan kijken wat ik leuk vind.”

Van Harberden Trofee

Toen de bakkerij in Melissant haar 100-jarig bestaan vierde, wilde bakker Jan iets speciaals doen. Zijn zoon had dat jaar diverse prijzen gewonnen en Jan senior vond het een leuk idee om een eigen prijs te maken. De trofee symboliseert een beloning voor de kampioenen. “De ambacht, het handwerken, wordt vaak ondergewaardeerd. Of je nu timmerman, schilder of bakker bent, je bent een vakmens. En deze mensen verdienen erkenning,” vindt Jan van Harberden. “Die erkenning geven wij vanuit de bakkerij aan de beste vakleerling van de RGO.”