Pop-upfietsenstalling met lichtprojectie bij haven

Foto: Wim van Vossen

De haven van Middelharnis heeft sinds kort een bijzondere pop-upfietsenstalling gekregen. Dit moet overlast van geparkeerde fietsen tegen gaan.

Met lichtprojectoren wordt in de avond en nacht het parkeervak aangegeven. Die is dan te zien op de straat. Zo weet je precies waar je fiets neergezet kan worden.

Overlast van fietsen

Al jaren wordt geconstateerd dat fietsen tijdens het uitgaan zomaar overal neergezet worden. Zo is er overal rond de haven van Middelharnis wel een fiets te vinden. Dit zorgde voor veel overlast bij de omwonenden. Want het ophalen van de fiets, in het midden van de nacht, gaat vrijwel altijd gepaard met luid gepraat.

Maar niet alleen omwonenden hadden last van de fietsen die her en der stonden. Het was ook een groot probleem voor de hulpdiensten. En dus heeft de gemeente verschillende maatregelen bedacht om het parkeren rond de haven te stroomlijnen. Eén van die maatregelen is de pop-upfietsenstalling. Deze is te vinden op de hoek van de Spuistraat/Kaai, tegenover het gebouw van Adviesgroep De Vogel.

Projecties

Een fietsparkeervak op basis van lichtprojectie komt in Nederland nog niet vaak voor. Toch lijkt het de perfecte optie voor de pas opgeknapte haven. De havenkom is aangepakt met het idee dat er zo min mogelijk verrommeling moet zijn. Fietsnietjes, -rekken of –stallingen passen daar niet bij. Ook is het te complex en tijdrovend om elke keer een tijdelijke fietsenstalling op- en af te bouwen.

Nu is er alleen een lichtmast nodig. Daaraan hangen op grote hoogte drie projectoren. Door een tijdschakelaar gaan de projectoren aan als het donker wordt. Het gaat om een gobo-projectie. Dat is een eigen ontwerp op een glasplaatje dat wordt geprojecteerd. In dit geval is er gekozen voor de herkenbare combinatie van een fiets, een P en pijlen. Via een tijdschakelaar gaan drie lampen aan. En zo wordt de fietsenstalling geprojecteerd op straat. In de vroege ochtend gaan de lampen automatisch weer uit.

Goede hoop

Wethouder Peter Feller heeft goede hoop dat de tweewielers hierdoor beter worden geparkeerd. “Dit is een mooie innovatieve oplossing om overlast tegen te gaan. En dat zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de gastvrije en toegankelijke uitstraling van de haven. Als mensen ’s avonds hun fiets kwijt willen, zien ze gelijk waar ze terecht kunnen. Laten we hopen dat er veel gebruik van wordt gemaakt.”

De afgelopen periode zijn al andere maatregelen genomen voor fietsparkeerders. Dit was ook ter voorbereiding op de inmiddels ingevoerde versoepelingen rondom corona. Bij de Brandsteeg is een fietsparkeervak gecreëerd. Deze is te vinden voor de oude Mikro Electro aan het begin van het Spuiplein. Daarnaast is er een groenvak gecreëerd op de hoek van de Voorstraat en de Nieuwstraat. Daar horen de fietsen dus niet.