Nieuwe aanbiedplaatsen voor containers op GO

Foto: RAD

De komende tijd worden de oude rolcontainers van huishoudens omgewisseld voor een nieuwe variant. Niet alleen een andere kleur, ook een andere vorm.

Door Sam Fish

De nieuwe containers voor het GFT- en restafval van de RAD komen namelijk met een opnameschort. Dat is een soort kapje aan de zijkant van de container waarmee deze wordt opgetild. De wagens van de RAD hebben een speciaal mechanisme dat de containers opschept vanaf de zijkant van de straat. En dus gaan er wat dingen veranderen in het aanbieden van de containers.

Specifieke plaatsing containers

Het opnamesysteem voor de containers zit aan de rechterkant van het voertuig. Dat betekent dus ook dat het belangrijk is om de containers aan dezelfde kant van de straat neer te zetten. Aan de rechterkant van de straat dus, al is het nu nog even niet duidelijk welke kant dat precies is. Dat hangt natuurlijk af vanaf welke kant de wagen aan komt rijden. Maar dat wordt allemaal duidelijk zodra de wagen de nieuwe containers een keer heeft opgehaald. “Na het legen kan het zijn dat je jouw container op een andere plek aantreft dan waar je hem had aangeboden. Dit betekent dat dit jouw nieuwe aanbiedplaats wordt. Voortaan mag je dan ook de container op die plek aanbieden,” schrijft de RAD op Facebook.

“Mensen hoeven daar zeker niet een straat verder voor te lopen. En het is ook niet zo dat elke straat een andere aanbiedplaats krijgt,” verduidelijkt een woordvoerder per mail. “We zien nu vaak dat containers aan beide kanten van de straat of een beetje lukraak worden neergezet. Ze staan dan vaak op parkeerplaatsen of voor brandpaden en dat is niet de bedoeling. We willen daar op deze manier meer structuur in aanbrengen. Zo blijven de looppaden, stoepen en brandpaden vrij. Mensen die slecht ter been zijn kunnen dan ook gewoon makkelijk over de stoep lopen als de containers buiten staan.”

“Het is meer bedoeld als advies, we blijven de containers wel gewoon leegmaken,” gaat de woordvoerder verder. “Wij zetten de container na het legen op de juiste plek neer. Dit zal overigens voor het gros van de mensen niet van toepassing zijn.”

In een rijtje

“Het voertuit pakt twee containers tegelijk op tijdens het leegmaken,” gaan ze verder. “We vragen iedereen daarom de containers zoveel mogelijk in een rij op de aanbiedplaats neer te zetten. Het opnameschort moet daarbij naar de straat gericht staan.”