Acht Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel voor GO

Archieffoto uitreiking Blauwe Vlag 2019
Foto: Sam Fish

Het eiland ontvangt acht Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel voor de schone en veilige stranden en jachthavens.

De gemeente is trots op het resultaat. Ze zijn ook blij dat mensen weer kunnen genieten van de prachtige stranden en jachthavens op het eiland.

Normaal gesproken gebeurt de uitreiking van de vlaggen en wimpels tijdens een openingsceremonie. Twee jaar geleden vond deze nog plaats in Ouddorp. De ceremonie gaat echter dit jaar wederom niet door. Wel is het seizoen formeel geopend in de gemeente Elburg.

Acht vlaggen

De internationale jury van Blauwe Vlag kwam virtueel bij elkaar om de nominaties op een rij te zetten. Voor de Blauwe Vlag-certificering 2021 krijgt Goeree-Overflakkee acht Blauwe Vlaggen. Deze zijn voor de volgende locaties:

  • Strand Westerduinpad in Ouddorp
  • Brouwersdam de Kous
  • Jachthaven Middelharnis
  • Marina Herkingen
  • WSV Herkingen
  • Marina Port Zélande in Ouddorp
  • WSV Oude-Tonge
  • WSV Goeree in Ouddorp

De locaties zijn op diverse punten getoetst. Denk aan de kwaliteit van het (zwem)water, milieuaspecten en veiligheid. De vlag is één jaar geldig, dus de controles worden elk jaar opnieuw uitgevoerd. Voor de toerist en de recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool. Het staat voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens.

Groene Wimpel

Maar behalve de Blauwe Vlaggen kunnen gemeenten in Nederland ook nog in aanmerking komen voor een extraatje. De Groene Wimpel kán uitgereikt worden aan jachthavens die ook een Blauwe Vlag hebben verdiend. Ze kunnen de wimpel verdienen als zij bovenop de internationale criteria extra inspanningen hebben verricht. Daarbij gaat het om maatschappelijk verantwoord ondernemen en het verduurzamen van de jachthaven.

Deze Groene Wimpel is twee jaar geldig. De jachthaven van Middelharnis ontving al eerder een Groene wimpel in 2016 en 2018. En nu dit jaar dus weer.

Met elkaar

“De stranden en jachthavens van Goeree-Overflakkee zijn van topkwaliteit. Dat blijkt wel uit deze internationale waardering,” zegt wethouder Tea Both-Verhoeven trots. “Het is een welverdiende beloning voor alle inspanningen van beheerders, verenigingen, ondernemers en medewerkers. Dankzij de gezamenlijke inzet kunnen we bewoners en bezoekers zulte prachtige stranden en jachthavens bieden.”

183 Blauwe Vlaggen

In totaal wapperen er in Nederland nu 183 Blauwe Vlaggen. Deze zijn uitgereikt aan 56 (recreatie)stranden en 127 jachthavens. Voor meer informatie over de Blauwe Vlag kun je terecht op de website van de organisatie.