Wederom een Dodenherdenking in aangepaste vorm

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

We leven inmiddels al ruim een jaar met het coronavirus. Nog een jaar waarin we niet samen stil kunnen staan en herdenken. Het is een andere Dodenherdenking dan gebruikelijk.

Binnen de gemeente Goeree-Overflakkee hebben bestuurders kransen gelegd bij de oorlogsmonumenten. Normaal gesproken gaat dat gepaard met een herdenkingsmoment waarin gesproken en gezongen wordt. Dan leggen meerdere organisaties en instanties bloemen neer en krijgen ook andere aanwezigen daar de ruimte voor. Maar behalve een fotograaf en een bestuurder was er niemand bij de herdenking aanwezig dit jaar.

Op dinsdag 4 mei legden burgemeester, wethouders en een aantal raadsleden kransen. Stichting WO2GO heeft bloemen gelegd bij de graven van de omgekomen vliegeniers. Ook hebben zij bloemen gelegd bij de Joodse en Armeense monumenten op het eiland. Daarnaast werden er bloemen gelegd bij de monumenten voor de gevallenen van voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. En ook daar was niemand anders dan een fotograaf aanwezig.

Toespraak burgemeester 

Als alternatief voor een toespraak tijdens een herdenkingsdienst, heeft burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman een videoboodschap ingesproken. “Ondanks onze fysieke afstand, zijn we samen in verbondenheid,” laat ze aan het begin van de video weten. Ze spreekt over het belang van aandacht hebben voor de geschiedenis. Daarnaast hoor en zie je in de video ook het verhaal over Nellie Klink. Wil je de video zelf zien? Je vindt hem hieronder en anders via de website van de gemeente.