Expositie BN’ers van Flakkee

Foto: Streekmuseum GO

Zaterdag 3 oktober opent het Streekmuseum in Sommelsdijk een speciale nieuwe expositie ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis; Eiland van Dromen.

Het programma start om 9.00 uur in de De Doele aan de Sint Jorisdoelstraat in Sommelsdijk.

Bekende Nederlanders die geboren (en al dan niet getogen) zijn op Goeree-Overflakkee staan op deze expositie centraal. Eilanders die hun vleugels uitsloegen en hun dromen in daden hebben omgezet. Cornelis Verolme bijvoorbeeld uit Nieuwe-Tonge die in het Rotterdams havengebied een groot scheepsbouwimperium wist op te bouwen. Of Paulina van Weel die een kapitaal naliet waarvan in Dirksland het ziekenhuis werd gebouwd.

Lees ook: Storing straatverlichting nu eenvoudig te melden

Een aantal BN-ers stelde objecten ter beschikking. Een kostuum uit één van de theatershows van Richard Groenendijk. De Gouden Strop die Tomas Ross (geboren Den Bommel) won met zijn spannende boeken. Het fietsshirt van Jan Pieterse die in 1964 olympisch goud veroverde met de Nederlandse wielerploeg. Of de bronzen medaille van Aad van den Hoek die hij in 1972 in München behaalde, maar die hij moest inleveren vanwege een dopingaffaire. Een omstreden beslissing van het IOC die grote woede opriep bij de Nederlandse ploeg met daarin o.a. Cees Priem en Henny Kuiper. Vanwege het tumult rondom de terroristische aanslagen op de Israëlische ploeg enkele dagen later is de medaille nooit door het IOC opgeëist en nog altijd in bezit van Van den Hoek, die zelfs na afloop nog een diploma kreeg voor het behalen van het brons. En de medaille is dus nu te bewonderen in het Streekmuseum.

Het is zomaar een selectie van wat de expositie aan moois te bieden heeft. Een inspirerende tentoonstelling over dromen en daden uit verleden en heden. U bent van harte uitgenodigd om te komen kijken. Zaterdag bij de opening, of later in de maand oktober. Het museum is op dinsdag tot en met zaterdag open van 14:00u tot 17:00u en op woensdag ook van 10:00u tot 12:00u.

Lees ook: Like en win: Het leukste huisdier van Goeree-Overflakkee

 

Reacties