7300 kilo PMD-afval opgehaald bij eerste inzameling

Foto: RAD

Volgens de RAD zijn we op het eiland erg actief in het scheiden van PMD-afval. Dat laten ze weten naar aanleiding van de eerste PMD-inzameling van vorige week.

Tijdens de eerste week van de huis-aan-huis inzameling is ruim 7300 kilo PMD-afval ingezameld. Dat is volgens de RAD een zeer positief resultaat voor de eerste inzamelingsronde. Het PMD wordt ingezameld met speciaal daarvoor bestemde zakken. Deze zijn gratis op te halen bij diverse afhaalpunten binnen de gemeente.

Verandering inzameling

Tot voor kort werd het PMD-afval alleen ingezameld via centrale containers. De RAD wil de inwoners echter een betere service bieden en afvalscheiding stimuleren. Daarom heeft de RAD samen met de gemeente het huis-aan-huis ophalen van PMD ingevoerd. Met ingang van 1 april wordt het PMD-afval eens in de twee weken aan huis opgehaald. De zakken kunnen hiervoor aangeboden worden op dezelfde plekken als waar de containers altijd staan.

In de eerste week werd er dus ruim 7300 kilo PMD opgehaald. Een mooi resultaat waar de gemeente en de RAD erg trots op zijn. “De speciale PMD-zakken vliegen de winkels uit. Er is ook al een flinke toename geconstateerd op het gescheiden aanbieden van PMD-afval. De problemen met de overlopende verzamelcontainers rond de paasdagen is volledig opgelost. De huis-aan-huis inzameling heeft de druk bij de verzamelcontainers weggenomen. Dit is een goede service gebleken,” aldus de RAD.

Kroonringen

De eerste inzameling heeft plaatsgevonden in de week van 5 tot en met 9 april. Ondanks de harde wind en de sneeuwbuien was het resultaat volgens de RAD positief. De RAD en gemeente hebben het streven om zo snel mogelijk kroonringen op geschikte locaties te plaatsen. In eerste instantie worden alle hoogbouwlocaties voorzien van kroonringen. Van daaruit wordt het plaatsingstraject verder uitgerold.

De kroonringen zorgen ervoor dat de afvalzakken aan een paal kunnen worden bevestigd. Op die manier zouden ze niet weg kunnen rollen als het waait. Bij slecht weer wil de RAD iedereen vooral adviseren om de zakken zo laat mogelijk, maar voor 8.00 uur, aan te bieden. Bind zakken ook aan elkaar, daarmee worden ze zwaarder en waaien ze minder makkelijk weg.

PMD-zakken

Voor de inzameling van het PMD-afval kun je gebruik maken van de speciale PMD-zakken. Dit geldt voor de huis-aan-huis inzameling én voor de verzamelcontainers. Deze zakken zijn gratis op te halen bij diverse afhaalpunten en de milieustraten van de RAD. Een actueel overzicht van alle afhaalpunten is te vinden op de website van de RAD.

Een RAD-medewerker merkte tijdens het inzamelen dat het PMD ook nog in grijze ondoorzichtige zakken wordt aangeboden. Dat is niet alleen zonde van het geld dat je erin stopt, het wordt ook niet meegenomen. De RAD kan er namelijk een boete voor krijgen als ze afgekeurde vrachten leveren bij de verwerker. Door de doorzichtige PMD-zakken zien medewerkers al snel of er dingen tussen zitten die ze niet mogen inleveren.