Nieuwe editie cursus ‘Politiek actief’ op de planning

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Politiek kan best interessant zijn. De debatten volgen, een mening vormen en je achter een partij scharen. Maar dan is het wel fijn dat je alles begrijpt.

Dat is niet voor iedereen het geval, maar daar is een oplossing voor. Want als je de politiek niet altijd helemaal begrijpt, kan het zijn dat je het maar stom vindt. Maar het is leuker dan je denkt. En daarom organiseren de gemeente Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland opnieuw samen een gratis cursus. Daarmee ga je meer begrijpen van de politiek en kun je zelfs politiek actief worden. Wie weet sluit je je wel aan bij een partij!

Voor wie?

De cursus Politiek Actief wordt verzorgd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtstaat. Deze cursus is voor iedereen die erover denkt om politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast is de cursus ook bedoeld voor inwoners die willen weten hoe ze meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. De cursus is daarentegen niet bedoeld voor inwoners die al actief zijn in de politiek.

Maak kennis met de lokale politiek

Naast informatie over de lokale politiek, verbeteren deelnemers ook hun vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan debatteren. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders. Zo kunnen ze ervaringen uit de praktijk aanhoren.

Er zijn vijf cursusbijeenkomsten, elk met een ander thema. De vijfde bijeenkomst is het bijwonen van een raadsvergadering.

Waar?

Vanwege de huidige coronamaatregelen is het nog bekend of het een fysieke cursus wordt, of online. Dat is volledig afhankelijk van de situatie eind mei. Als het een fysieke cursus wordt, vinden de cursusavonden afwisselend plaats in beide gemeenten. De ene keer in Bestuurscentrum Het Rondeel in Middelharnis. Voor Zierikzee is het de Burgerzaal in het gemeentehuis.

Programma

De avonden starten om 19.30 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur. Als het eind mei mogelijk is om weer fysiek bij elkaar te komen is het programma als volgt:

  • Woensdag 16 mei – Middelharnis – Introductie en kennismaking
  • Woensdag 2 juni – Middelharnis – De gemeente
  • Woensdag 9 juni – Zierikzee – De gemeenteraad
  • Woensdag 16 juni – Zierikzee – Debatteren
  • Donderdag 24 juni – Zierikzee – Bijwonen raadsvergadering
  • Donderdag 15 juli – Middelharnis – Bijwonen raadsvergadering

Aanmelden

Is deze cursus wel wat voor jou en doe je graag mee? Meld je dan snel aan. Dit kan tot en met vrijdag 30 april via het aanmeldformulier op de website van de gemeente. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wacht niet te lang. Bij het aanmelden wordt gevraagd naar je motivatie en of je al politiek actief bent (geweest).

Doordat er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar is, is je aanmelding niet definitief. Na 30 april hoor je of je de cursus mag gaan volgen.