Afvalinzameling Goeree-Overflakkee gaat op de schop

Foto: Photo by Cocoparisien on Pixabay

De gemeente kondigde vorig jaar al aan in april 2021 te starten met een nieuwe manier van afvalinzameling.

Door Sam Fish

Het zou gaan om een proef van drie maanden. Echt heeft afvalinzamelingsbedrijf RAD de inwoners van het eiland een informatieboekje gestuurd. Hierin is te lezen dat de nieuwe inzamelingsmanier in januari 2022 ingaat. En er gaan daarmee aardig wat dingen veranderen.

Zoveel mogelijk scheiden

Het grootste punt is dat het scheiden van afval de norm wordt. Textiel moet apart weggegooid worden en het glas gaat in de glasbak. Het PMD-afval als blikken, plastic en drinkpakken gaan in daarvoor bestemde zakken. Deze zijn gratis op te halen bij diverse punten die te vinden zijn op de website van RAD. Deze worden vervolgens opgehaald door de RAD.

De GFT-container en papier-container blijven. Ook de restafvalcontainer blijft, maar daar moet apart voor betaald gaan worden. De rest is gratis. Deze worden echter wel veranderd. De nieuwe containers worden grijs met een gekleurde deksel. En dat kan nogal wat verwarring op gaan leveren. Nu is de groene container voor het restafval en de bruine voor de GFT. De nieuwe container voor het restafval wordt volledig grijs. De container voor het GFT wordt echter grijs met een groene deksel!

Omruilen containers

De containers gaan dus veranderen, dat gebeurt in mei. Container-gebruikers krijgen dan een brief over wanneer de containers worden omgeruild. Deze nieuwe containers zijn niet alleen anders van kleur. Ze worden ook voorzien van een adressticker en een chip. Deze chip wordt gescand bij het legen van de container. Zo weet de RAD hoe vaak de container is geleegd.

Mensen die op dit moment werken met een ondergrondse container hoeven niets te doen.

Milieupas

Jarenlang waren de milieustraten in Goedereede en Middelharnis gratis te bezoeken. Dat blijft zo, maar er komt wel een limiet. Je mag vanaf mei 2021 nog maar 6 keer per jaar naar de milieustraat om afval in te leveren. Dit wordt geregistreerd aan de hand van een milieupas. Deze pas krijgt iedereen in april thuisgestuurd.

Door het gebruik van een slagboomsysteem kun je pas het terrein op na het scannen van de milieupas. Bij elk bezoek wordt er een toegang afgeboekt. Daarnaast geldt er voor bepaalde producten ook een tarief. Het gaat hierbij om de volgende spullen:

  • Brandblussers
  • Auto-, motor- en scooterbanden, met en zonder velg
  • Asbest als het meer dan 200 kg is

Afvalinzameling

De inzameling van het afval verandert misschien qua manier van ophalen en scheiden. Echter verandert er niets in de ophaalfrequentie. Eén keer in de twee weken worden de PMD-zakken opgehaald. Eén keer in de twee weken wordt de restafval- of GFT-container (met de groene klep!) geleegd. Eén keer in de vier weken wordt de papiercontainer geleegd. De precieze ophaaldagen zijn te vinden in de RAD app.

Registratie

Vanaf 1 januari 2022 is het dus zo dat er een chip in de container zit. Op die manier registreert de RAD wanneer een restafvalcontainer wordt geleegd. In januari 2022 ontvang je dan alleen een aanslag afvalstoffenheffing voor alleen het basistarief. Door het hele jaar wordt geregistreerd hoe vaak de container wordt geleegd. Vervolgens krijg je in januari 2023 niet alleen een aanslag afvalstoffenheffing voor het basistarief van 2023. Daar bovenop komt namelijk nog de aanslag van het aantal keren dat de container is geleegd in 2022.

Wat mag waarin?

Afval scheiden is voor de één super makkelijk, de ander vindt het maar een gedoe. Want hoe weet je nu wat waarbij hoort? Want die ene vaas mag dan weer niet in de glasbak. En dat bepaalde soort plastic mag weer niet bij het PMD-afval. Maar door dit goed te doen, kan er wel een hoop hergebruikt worden.

Op de website van de RAD is een duidelijk overzicht te vinden van alle soorten afval. Je ziet precies wat waar wél in moet en wat juist niet. Kind kan de was doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen