Tussenvoorziening Hobbemastraat gaat bijna open

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Op donderdagmiddag 18 maart is het samenwerkingsovereenkomst voor de tussenvoorziening voor dak- en thuislozen in Middelharnis ondertekend.

De overeenkomst werd ondertekend door de gemeenten Goeree-Overflakkee en Nissewaard. Ook zorgorganisatie Pameijer en woningcorporatie Oost West Wonen hebben hun krabbel gezet. De ondertekening vond plaats in het pand aan de Hobbemastraat. Binnenkort worden daar de deuren geopend voor de dak- en thuislozen.

Tijdelijke oplossing

Met deze tussenvoorziening krijgt het eiland een eigen dak- en thuislozenopvang. Deze is niet alleen beschikbaar voor mensen van Goeree-Overflakkee. Dak- en thuislozen van alle Zuid-Hollandse eilanden kunnen hier terecht. Een sociaal team op de locatie en begeleiders van Pameijer werken met de bewoners aan hun persoonlijk plan. Daarin staan duidelijke afspraken over doelen, resultaten en stappen voor een bepaalde periode.

De voorziening is bedoeld voor mensen die korte tijd een extra steuntje in de rug nodig hebben. Zij kunnen maximaal een jaar aan de Hobbemastraat verblijven. Ze werken in die periode aan hun terugkeer naar een zelfstandig bestaan. Eigen motivatie is hierbij erg belangrijk. Aanmeldingen voor de tussenvoorziening verlopen via het Wmo-loket van de gemeente. Alle gemeenten binnen de Zuid-Hollandse eilanden kunnen iemand doorverwijzen naar deze tussenvoorziening.

Rust en veiligheid

De betrokken partijen zijn ervan overtuigd dat zij met deze tussenvoorziening samen voorzien in een behoefte. “Opvang dekt de lading eigenlijk niet,” vinden ze allemaal. “Deze tussenvoorziening biedt bewoners een dak boven hun hoofd. Dat betekent niet meer zoeken naar een slaapplek. Niet meer met een schuldgevoel op iemand bank hoeven slapen. De locatie heeft een fijne, huiselijke uitstraling. Wij hopen dat de toekomstige bewoners hier de rust en veiligheid vinden om met intensieve begeleiding aan hun terugkeer naar een zelfstandig bestaan te werken.”

Opknapbeurt

Het pand aan de Hobbemastraat in Middelharnis is bijna klaar. Naar verwachting openen begin april de deuren voor de eerste bewoners. Vanaf dat moment zullen er steeds meer bewoners hun intrek nemen. In totaal zijn er acht kamers beschikbaar.

De afgelopen weken kreeg het pand een opknapbeurt. Zo werden de verschillende ruimten geverfd en zijn er nieuwe vloeren gelegd. Ook zijn de ramen voorzien van frisse raambekleding. De kamers worden op dit moment ingericht met meubilair van kringloopwinkel Goed voor Goed. Daarnaast verzorgen enkele cliënten van Pameijer namens het Klus en Werk team de tuin.

Ondersteunen

Alle partijen die de overeenkomst hebben getekend, hebben een eigen rol in de voorziening. De gemeente Nissewaard is betrokken als centrum gemeente. Zij heeft als zodanig de taak maatschappelijke opvang te realiseren voor alle inwoners. Het is de bedoeling dat deze voorziening de druk op de bestaande opvang verlicht. Nissewaard is samen met de gemeente Goeree-Overflakkee de opdrachtgever voor dit project.

De gemeente Goeree-Overflakkee ondersteunt de bewoners bij bijvoorbeeld het regelen van dagbesteding en een eventuele uitkering. Pameijer biedt de bewoners een tijdelijk onderkomen. Zij helpen hen vanuit daar te werken aan een stabiele toekomst. Oost West Wonen is als verhuurder van het pand betrokken. Bovendien zorgen zij ervoor dat bewoners kunnen uitstromen naar een eigen zelfstandige huurwoning.

Pilot

De tijdelijke voorziening aan de Hobbemastraat is een pilot van twee jaar. Tijdens en na afloop van de pilot wordt het project geëvalueerd.