Gemeente plaatst nieuwe prullenbakken met poepzakjes

Foto: Sam Fish

De gemeente is goed op weg met het plaatsen van nieuwe prullenbakken bij grasstroken. Boven deze prullenbakken hangt ook een metalenkastje met daarin poepzakjes.

Door Sam Fish

Het plaatsen van de prullenbakken met poepzakjes is in lijn met het afschaffen van de hondenuitlaatplekken. Voor de samenvoeging van de vier oude gemeenten in 2013 maakte elke gemeente een eigen keuze. Zo waren er in het midden van het eiland, gemeenten Middelharnis en Dirksland, wel uitlaatstroken. Op de kop en de kont van het eiland waren deze er echter niet.

Ophef

De gemeente heeft nu binnen de hele gemeente de hondenuitlaatplekken verwijderd. Daarvoor in de plek zijn nu dus de prullenbakken gekomen. Dit werd ook al aangegeven in een brief die de gemeente had gestuurd naar hondeneigenaren op het eiland. Daarover ontstond toen ophef door het thema ‘iedereen gelijk’. Hondenbezitters waren boos dat ze nog steeds hondenbelasting moesten betalen. Zeker nu de poep niet meer wordt opgeruimd door de gemeente. En dat terwijl paarden en katten wel overal poepen zonder dat het wordt opgeruimd en die eigenaren betalen geen belasting.

Het antwoord van de gemeente daarop was het volgende:

“Hondenbelasting betaal je voor het houden van een hond en niet voor het opruimen van hondenpoep. Hondenbelasting is een algemene belasting waarvoor geen wettelijke tegenprestatie geldt. De opbrengst hoeft door de gemeente dus niet te worden gebruikt voor het bestrijden of opruimen van hondenpoep. De gemeente Goeree-Overflakkee geeft het grootste deel van dat geld wel uit aan werk dat te maken heeft met hondenbezit. Zoals het zorgen voor voldoende vuilnisbakken en zakjes, aan handhaving, het afhandelen van klachten en meldingen, en de personele kosten die daarbij horen.

Ons streven is iedereen gelijk. Dus overal dezelfde voorzieningen aan te bieden en de algemeen geldende regels te hanteren. Dat geldt ook voor de honden uitlaatveldjes op ons eiland. In de voormalige gemeenten Oostflakkee en Goedereede zijn geen uitlaatveldjes. Hondeneigenaren vinden er vuilnisbakken met zakjes, om de poep van hun honden op te ruimen. In de voormalige gemeenten Middelharnis en Dirksland zijn de veldjes er wel waar hondeneigenaren niet de poep van hun honden opruimen. Daar brengen we nu verandering in: een regel voor iedereen gelijk. Iedereen ruimt de poep van zijn eigen hond op.”

Prullenbakken 

De prullenbakken worden in ieder geval geplaatst en de gratis zakjes hangen erboven. Ook kunnen mensen gratis poepzakjes halen bij het gemeentehuis in Middelharnis.