UPDATE: Onthulling kunstwerk Jaap Reedijk groot spektakel

Foto: Sam Fish

Wethouder Gerrit de Jong, burgemeester Ada Grootenboer en waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker onthulden zaterdagmiddag 12 september de nieuwe kunstwerken van Jaap Reedijk.

Het publiek kwam onder begeleiding van twee drumbands vanaf de Monumentendag in de Voorstraat van Sommelsdijk naar de Kaai gewandeld. Daar werd nog even duidelijk verteld dat het belangrijk is voor de toekomst om de geschiedenis niet te vertegen. “Op dat het nooit vergeten wordt”, aldus wethouder De Jong.

De kunstwerken zijn gemaakt als herinnering naar vroeger. De boten die vroeger de Kaai vulden zijn vervangen door een contrastalen herinnering en op de kade staat een paal met het verhaal. Aan de andere kant van de Kaai is een huisje met boeren afgebeeld, eveneens in contrastaal. Dit staal roest niet door, maar zorgt voor een egale beschermlaag. Op die manier ontstaat er een eenheid met de damwand en krijgt het geheel nog meer diepte. De komende weken wordt alles ook nog afgewerkt met onder meer verlichting.

Het huisje is het eerste huisje dat vroeger bij de weegbrug stond op de Kaai. “De maten heb ik overgenomen in het geheel, het was maar een klein ding. De mannen ervoor zijn de Kaaigasten, de mensen die dagelijks aan het werk waren op de Kaai”, vertelt Jaap. “Ik heb een mengeling genomen van oude foto’s en ben daarmee gaan werken. Mensen herkenden vader en opa en ik was deze week vaak ontroerd als mensen hun verhaal vertelden met tranen in de ogen. Dan is mijn opdracht geslaagd, want dit is eigenlijk de bedoeling achter het geheel”.

Lees ook: Reactie ophef Twintigers serie in Eilanden-Nieuws

“De havens van de dorpen boeien me erg, daar was het vroeger te doen. Het water speelt een grote rol. Alles kwam over water. Goederen maar ook nieuwe ervaringen, inwoners. Het nieuwe kwam van de overkant. Over het water. Daarom vind ik het ook zo fijn dat ik zowel voor de haven van Middelharnis als voor de haven van Sommelsdijk kunstwerken heb mogen maken. Hierna ga ik nieuwe kunstwerken maken voor het Havenhoofd van Middelharnis. Ook bij het water. Het aankomst en vertrekpunt van de boot en tram. Als ik aan het werk ben in mijn atelier kijk ik over deze haven en nu dus ook over mijn eigen kunstwerken. Hoe mooi kan een kunstenaar het hebben? Het werk is nog niet af. De natuurlijke elementen zorgen ervoor dat dit alles gaat verweren, het gaat roesten en versterkt zich alleen maar. Dat is een proces dat geleidelijk gaat en dat ik elke dag ga volgen vanuit mijn eigen werkplaats. Het is gemaakt door mensenhanden en wordt afgemaakt door de natuur zelf. Ik kies nooit voor de gemakkelijkste weg. Er moet altijd iets extra’s gebeuren. Nu gaat dat door roest. ´MOOI ROEST IS NIET LELIJK´. Een lijn is bij mij nooit recht. Dat wilde ik ook niet in dit kunstwerk. Daarom heb ik bewust gevraagd of Wim en Maarten de Roon met me mee wilden doen. Dat zijn medekunstenaars die op dezelfde manier kijken en werken. Wat ik tekende met het krijtje sneed Maarten met de hand weg met vonken. Het was een fascinerend proces dat uiteindelijk roestend eindigt op de Kaai”, het zijn woorden van Jaap Reedijk, verteld door Alexandra Meijer, de presentatrice die het geheel aan elkaar praatte. “Tijdens het plaatsen heb ik al mensen ontmoet die met tranen in de ogen vertelden over vroeger aan de Kaai. Over hun jeugd, over hun ouders, over het dorpsleven vroeger in Sommelsdijk en dan met name rond de Kaai. Daar heb ik het voor gemaakt. Dat de herinneringen blijven bestaan en dat mijn werk een opstapje mag zijn om deze verhalen door te geven aan een volgende generatie. Niet om te vertellen dat het vroeger mooier of beter was maar om te laten zien dat de welvaart die we nu hebben te danken is aan het werk van onze voorouders. Mijn opa stond vroeger met beide benen op de grond bieten te laden. Als kleinzoon mag ik nu een stukje geschiedenis laten herleven. Beiden heten we Jaap Reedijk en hebben we dus wat met bieten…”.

De onthulling werd ook weer spectaculair afgesloten met een demonstratie van de schuttersgilden uit Aarle Rixtel. Foto’s van de onthulling zijn te vinden op onze Facebookpagina.

Lees ook: De Sage van Sommersdiek in griezelvorm – Durf jij mee te lopen?

Reacties