Reactie ophef Twintigers Eilanden-Nieuws

Foto: Eilanden-Nieuws 4/9 en 11/9

In het Eilanden-Nieuws van vrijdag 11 september stond een excuus voor de serie over de Twintigers van Goeree-Overflakkee. Tijd om te reageren.

Als beheerder van de website goeree-overflakkee.nieuws.nl en tevens de schrijfster van de desbetreffende serie in de Flakkeese krant vond ik het belangrijk om publiekelijk te reageren op alle heftige reacties die rond gaan.

Allereerst was het nooit mijn bedoeling om mensen te kwetsen met de serie. Het Eilanden-Nieuws heeft mij eerder dit jaar benaderd omdat mijn vorige serie over de Dorpskenners zo goed beviel. Voor deze serie, zie Eilanden-Nieuws van juni en juli 2014.
De opdracht was om de Millennials van Flakkee in beeld te brengen. Twintigers van verschillende afkomsten, maar die allemaal een speciale band hebben met het eiland.

Zo begon ik de serie met een uitgebreid interview met 3FM DJ Jasper Leijdens die is geboren en getogen in Nieuwe-Tonge. Ook sprak ik met een stel dat elkaar op Flakkee leerde kennen en is gaan samenwonen in Oude-Tonge. Ik sprak met iemand van Trots Op Flakkee en Buutengeweun en ja, ook met twee jongens met wie ik in contact ben gekomen via de stichting Gay op Flakkee.

Lees ook: De Sage van Sommersdiek in griezelvorm – Durf jij mee te lopen?

Het interview met de twee jongens stond in het Eilanden-Nieuws van vrijdag 4 september. Bij het artikel was voor de duidelijkheid nog een uitleg over de serie geplaatst, aangezien er al wat reacties waren binnengekomen over de aard van de interviews.

In de serie vraag ik de Twintigers naar hun mening over Goeree-Overflakkee. Waarom zijn ze hier komen wonen, of waarom zijn ze juist vertrokken en wat vinden ze zo speciaal en fijn aan het eiland? Maar ik vroeg ook wat zij minder fijn vinden en of er dingen zijn die ze zouden willen veranderen. Een punt dat misschien wat kritiek oplevert, maar wat wel een goed overzicht geeft van de visie van de Flakkeese Twintigers.

Door de overvloed aan reacties op het interview met de twee jongens heeft het Eilanden-Nieuws besloten een excuus te plaatsen. Maar ook daar kwamen veel reacties op via Facebook. Op deze manier zijn er als het ware twee kampen gevormd. Het ene kamp is boos op het stuk, het andere kamp is boos op het excuus. “Het is vrijheid van meningsuiting”, “Wat is er gebeurd met naastenliefde” en “Terug in de tijd op Flakkee met die manier van denken” zijn maar een paar van de reacties op het excuus van de redactie en directie van de krant.

Het enige wat ik erop kan zeggen is dat ik het jammer vind dat er zo heftig is gereageerd naar de krant toe door beide eerdergenoemde kampen. Het was de bedoeling dat de jongere generatie haar stem mocht laten horen in een nieuwe en leuke serie. De krant gaf mij hiermee een mooie kans, maar niemand had dit natuurlijk aan zien komen. Dit wil echter niet zeggen dat ik het eens ben met de beslissing van het Eilanden-Nieuws om een excuus te plaatsen.

Lees ook: Vis eten met en voor Kika

Ondanks de berichten op Facebook dat de serie stopt kan ik dit niet bevestigen of ontkennen. Volgende week zal ik met de redactie en directie van het Eilanden-Nieuws om tafel gaan om de serie te bespreken. Wie weet is er een manier om ervoor te zorgen dat de serie toch nog door kan gaan.

Ik hoop hiermee de boel een beetje tot rust te kunnen brengen. Maar ik wil ook iedereen bedanken voor de lieve woorden over de serie.

twintigers artikel foot

Reacties

Cookieinstellingen