Goeree-Overflakkee extra beschermd tegen de Noordzee

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Het eiland is weer extra beschermd tegen de Noordzee. Rijkswaterstaat is namelijk gestart met voorbereidingen voor de zandsuppletie op het strand van Ouddorp.

Met dit kustonderhoud houdt Rijkswaterstaat de kust van Goeree-Overflakkee op zijn plaats. Zo is het eiland de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee. De werkzaamheden zorgen ervoor dat het strand op bepaalde plekken niet toegankelijk is deze week. Maar écht strandweer is het ook niet, dus dat scheelt.

Een Kuip vol zand 

In totaal wordt er 1,1 miljoen kubieke meter zand van de Noordzeebodem op het strand gespoten. Dit wordt verdeeld aangebracht over 4,5 kilometer strand. Dat is vergelijkbaar met De Kuip in Rotterdam, het voetbalstadion van Feyenoord. Vul dat bijna tot aan de nok toe met zand en dat wordt over onze kustlijn verdeeld.

De werkzaamheden duren tot eind juni en gaan dag en nacht, zeven dagen per week door. Voor een goede impressie van dit werk kun je kijken naar dronebeelden van dezelfde klus in Scheveningen twee jaar geleden. Zie daarvoor de video onderaan dit bericht. Elke vijf jaar wordt het strand weer aangevuld met nieuw zand.

Veiligheid voor de wandelaars

Het gebied waar het zand wordt gestort is afgesloten voor strandrecreatie. Dit is om de veiligheid van de strandbezoekers te waarborgen. Het overige deel van het strand is wel gewoon vrij toegankelijk. Zodra het strand weer veilig te gebruiken is, wordt dit deel weer vrijgegeven voor recreatie. Voor de werkzaamheden wordt een zo’n klein mogelijk gebied afgezet. Zo hebben ook de strandtenteigenaren er het minste last van. Ook zijn er passeerstroken aangegeven langs het werkterrein.

Noodzaak kustonderhoud 

Meer dan de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel. Het land is daardoor erg kwetsbaar voor overstromingen. In deze gebieden wonen en werken miljoenen Nederlanders. Daarom is het werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden een blijvende noodzaak. Dat wordt gedaan door de waterschappen en Rijkswaterstaat. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust, houdt Rijkswaterstaat al 30 jaar de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.