Steun Kika zonder zelf extra geld uit te geven

Foto: Sam Fish

We zitten allemaal in moeilijke tijden door de coronacrisis. We moeten op de kleintjes letten en draaien inmiddels bijna alle dubbeltjes om. Maar ja, wat nu als je toch een goed doel wilt blijven steunen? Kika Goeree-Overflakkee heeft daar al jaren de perfecte oplossing voor.

Door Sam Fish

Ook, of misschien juist, in crisistijd hebben goede doelen de steun hard nodig. Maar als we het zelf ook moeilijk hebben, waar haal je dan nog het geld vandaan voor een goed doel naar keuze? Kika Goeree-Overflakkee kwam zo’n 8 jaar geleden met de perfecte oplossing voor dit probleem. Want niet alleen nu hebben mensen het moeilijk. “Niet iedereen kan geld missen,” zegt Kika-ambassadeur Kees Witte. “Maar iedereen koopt wel boodschappen waarvan ze een deel kunnen doneren.”

En dat deel zijn de doppen en deksels.

Plastic doppen en deksels

Voor elke kilo doppen krijgt Kika Goeree-Overflakkee een bepaald bedrag. “We hebben mooie afspraken met Klein Recycling uit Zwartewaal,” vertelt Kees trots. “Hij levert een container, die vullen wij met plastic doppen en deksels. Hij neemt het vervolgens weer mee en wij krijgen een mooi bedrag voor Kika.”

En daar hoort alles bij. Van een frisdrankdopje, tot het dopje van je tandpasta. En van de melkfles tot aan de pot pindakaas en de parfum. Alle plastic dopjes en deksels mogen ingeleverd worden bij de stichting.

Metaal

Maar ook de kroonkurken en de metalen doppen zijn welkom bij Kika Kees. “Wijnflessen hebben bijvoorbeeld een metalen schroefdop. Maar ook de kroonkurken van glazen flesjes zijn meer dan welkom,” zegt hij. “Ook dit wordt opgehaald, gerecycled en wij krijgen geld. Dat geldt overigens ook voor blikjes. Die maken we plat, we sorteren ze in ijzer en aluminium, doen ze in grote zakken en leveren ze in. Opgeruimd staat netjes.”

Dubbel zo goed

En opgeruimd staat inderdaad netjes. Want het is niet alleen het goede doel dat je steunt met het verzamelen en inleveren van doppen, blikjes en deksels. Ook het milieu wordt een handje geholpen. “We hebben mensen en die halen de blikjes uit de natuur en leveren ze bij ons in,” laat Kees weten. “Maar ook printer cartridges en oude telefoons mogen bij ons ingeleverd worden. Doordat het gerecycled of verbrand wordt, is het beter voor het milieu. En natuurlijk is het heel goed voor de stichting. Elk jaar kunnen we hierdoor duizenden euro’s aan Stichting Kika overhandigen. Dat is geweldig om te mogen doen.”

Wil je mee weten over de inzamelingsacties? Kijk dan op www.kika-goeree-overflakkee.nl.