Op 1 februari gaan de vlaggen halfstok op GO

Foto: Sam Fish

Op maandag 1 februari gaan de vlaggen op Goeree-Overflakkee halfstok. Dit om stil te staan bij de Watersnoodramp van 1953.

Door Sam Fish

Je zou kunnen vragen ‘Dat doen we toch elk jaar?’. En dat klopt. Elk jaar op 1 februari gaan de vlaggen halfstok voor de herdenking van de Ramp. Maar een dag eerder, op 31 januari, is prinses Beatrix jarig. Daarvoor vlaggen veel mensen de Nederlandse driekleur inclusief de wimpel.

De verjaardag van prinses Beatrix valt dit jaar echter op zondag. En op zondag is het niet de bedoeling dat de Nederlandse vlag wordt gehesen. Daardoor zou dus het vlaggen voor haar verjaardag en dagje opschuiven naar maandag 1 februari.

Herdenken boven vieren

Maar als het vlaggen voor de verjaardag van Beatrix één dag wordt opgeschoven, zit je al op 1 februari. En op die dag wordt jaarlijks herdacht. En in het college is besloten; herdenken boven vieren. En dat heeft de burgemeester ook laten weten in een brief aan Koning Willem-Alexander.

Dat betekent dus dat, uit respect voor alle slachtoffers van de Watersnoodramp, de vlag op maandag 1 februari half stok zal wapperen.

Herdenkingsdiensten online volgen

Op maandag 1 februari wordt er niet alleen gevlagd voor de slachtoffers, er wordt ook herdacht. Dit gebeurt in vier kernen met digitale herdenkingsdiensten:

  • 10.00 uur in Oude-Tonge, te volgen via deze link.
  • 18.30 uur in Den Bommel, te volgen via deze link.
  • 19.00 uur in Stellendam, te volgen via deze link.
  • 19.00 uur in Nieuwe-Tonge, te volgen via deze link.

Op diezelfde dag houdt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman ook een toespraak. Deze is vanaf 14.00 uur te bekijken via www.live-go.nl.