Streekmuseum digitaliseert het eilandelijke erfgoed

Foto: Dokter Stoel

Een mooie subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds zorgt ervoor dat het Streekmuseum bepaalde dingen kan digitaliseren. Een mooie bezigheid nu het museum gesloten is.

Door Sam Fish

Het is de bedoeling dat uiteindelijk het hele museum gedigitaliseerd wordt. Dat is handig als je iets zoekt. En het zou betekenen dat je het museum digitaal kunt bezoeken. Maar met de huidige subsidie wordt er gestart met het digitaliseren van de muntschat en foto’s van de Watersnoodramp.

Het digitaliseren van het museum is niet iets dat ineens uit het niets komt. De vrijwilligers van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zijn al jaren bezig om het museum digitaal te bewaren.

Muntschat

De muntschat die gedigitaliseerd wordt is de schat die Arco Hoekman in juli 2018 vond in Dirksland. Er werd veel aandacht aan besteed, zelfs in de landelijke media. Hoe oud en kostbaar de schat precies is wordt nog onderzocht. Om de bezoekers van het museum toch een glimp te geven van de schat, zijn een deel van de losse munten en een replica van de klomp te vinden in het Streekmuseum in Sommelsdijk.

Voor de digitalisering werkt het Streekmuseum samen met de vrijwilligers van de Historische Vereniging De Motte. “Zij fotograferen alle losse munten uit de schat. Dat zijn er zo’n 700, in de klomp zitten er waarschijnlijk nog eens 2300,” vertelt Bertrand van den Boogert. Hij is bestuurslid van het museum en erg betrokken bij de digitalisering. “Door de munten te digitaliseren kunnen we ze categoriseren. Er komt bij te staan waar de munt vandaan komt en uit welk jaar hij ongeveer stamt. Ook wordt de munt gewogen. Op die manier kun je dus heel goed zien of een munt zeldzaam is.”

Nieuwe foto’s van de Ramp

Van de Watersnoodramp zijn een hoop foto’s te vinden in het museum. Er is zelfs een heuse VR-experience waarmee je zelf een beetje kunt ervaren hoe die nacht geweest moet zijn. Ook die nieuwe toevoeging aan het museum werd groots uitgemeten in de media. En dat trok de aandacht van de dochter van dokter Stoel. Hij was ten tijde van de Ramp werkzaam in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Hij maakte tijdens die helse gebeurtenis diverse foto’s vanaf de grond. En dat terwijl de meeste foto’s van die dagen uit de lucht zijn gemaakt door de hulptroepen.

“De dochter van de dokter zag het item op het nieuws voorbij komen en herinnerde zich de foto’s die haar vader had gemaakt. Ze besloot dat wij de foto’s mochten hebben,” vertelt Bertrand. “Dat is echt een heel mooi gebaar van haar en we zijn er ook enorm blij mee. Het is echt een toegevoegde waarde aan het museum en het verhaal van de Ramp.” De foto’s zijn dan ook te bekijken met een speciale diatrommel naast de VR-experience. “Ik vind het vooral heel bijzonder dat er na al die tijd nog steeds nieuw materiaal opduikt.”

Nog niet voor publiek

Het digitaliseren van alle spullen is op dit moment alleen nog voor intern gebruik. “We zouden heel graag het museum digitaal beschikbaar maken voor het publiek. Zeker in deze tijd zou het tof zijn om het museum digitaal te kunnen bezoeken,” zegt Bertrand. “Maar om dat te kunnen doen hebben we zó veel geld nodig. Dat is nu niet te doen. Dat kan misschien als het museum weer open is en alles lekker draait. Maar het museum is dicht, de winkel is dicht. We hebben dus totaal geen inkomsten. Dan is het niet haalbaar om het museum digitaal aan te bieden, helaas. Maar hopelijk ooit. Het is zeker wel een doel van ons.”

Wel is een deel van de digitalisering al opgenomen in het museum zelf. “We hebben touchscreentafels in het museum. Daarop staan spelletjes, filmpjes en foto’s die te maken hebben met de ruimte waar je op dat moment bent. Dat is dus al digitaal, maar wel in het museum. Er is overigens ook een canon van Zuid-Holland en daar zijn deze video’s en foto’s ook in te vinden. Die canon is voor iedereen toegankelijk op de website www.canonvannederland.nl.”

Creatief

“De situatie is diep triest op het moment,” zegt Bertrand een tikkeltje verslagen. “Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Maar we slaan ons er doorheen. We hebben gelukkig de webshop waar mensen nog hun Flakkeese merchandise kunnen krijgen. En we merken dat we ook erg creatief worden van deze tijden.”

Zo kwam er afgelopen najaar al een autopuzzeltocht uit en stond er voor november een wandelpuzzeltocht gepland voor Middelharnis en Sommelsdijk. “Die puzzelboekjes liggen klaar, maar we willen niet te veel mensen op straat brengen door die boekjes nu al uit te brengen. Dat hebben we dus even uitgesteld. Maar in de tussentijd hebben we ook de puzzeltochten voor Oude- en Nieuwe-Tonge bijna klaar. En dan is er nog een dorp in de maak, maar die houden we nog even als verrassing. We zijn inmiddels echte puzzelexperts, ja. Je moet alles weten van een dorp en er moet een route gemaakt worden. Dat is best pittig, maar tegelijkertijd ook erg leuk.”

Weer open?

Het bestuur hoopt op 20 februari weer open te gaan. “Dat is een week voor de krokusvakantie, dus dat zou een mooi moment zijn. Maar ja, het blijft afwachten. Tot die tijd blijven we gewoon leuke dingen verzinnen en voorbereiden. Hopelijk mogen we iedereen snel weer verwelkomen in ons museum,” aldus Bertrand.

En ben je nu eigenlijk wel benieuwd waar die muntschat vandaan komt? Check dan de video hieronder!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen