Nieuwjaarstoespraak burgemeester dit jaar digitaal

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

De jaarwisseling stopt natuurlijk niet met Oud & Nieuw. Nee, daar horen ook nog zo’n dertig Nieuwjaarsrecepties bij. Dit jaar loopt dat natuurlijk even anders.

Door Sam Fish

Zo ook voor de gemeente Goeree-Overflakkee. In de eerste week na de jaarwisseling organiseren zij jaarlijks een bijeenkomst. Elk jaar een andere locatie om zo het hele eiland over te reizen. Door de lockdown is het echter niet mogelijk om deze fysieke bijeenkomsten te realiseren. En dus heeft de gemeente de toespraak van de burgemeester dit jaar opgenomen en online gezet. Want het nieuwe jaar beginnen zonder toespraak van de burgemeester, dat hoort natuurlijk niet.

Toespraak

In haar toespraak blikt de burgemeester altijd graag terug op het afgelopen jaar. De dieptepunten, de hoogtepunten en de belangrijke ontwikkelingen. De bijzondere momenten die we op het eiland hebben mogen meemaken. En dat is dit jaar niet anders. Zo heeft ze het over de belangrijke stappen die zijn gezet in de weg naar een energieneutraal eiland. En ze blikt terug op de mooie en creatieve oplossingen die het afgelopen jaar zijn gevonden.

Maar ze kijkt ook naar de verdrietige kant van het afgelopen jaar. Het overlijden van misschien wel de oudste inwoonster van Goeree-Overflakkee ooit. Mevrouw Ras werd begin 2020 wereldnieuws toen zij als oudste persoon het coronavirus overleefde. Maar helaas. In augustus, op 107-jarige leeftijd, heeft het eiland afscheid moeten nemen van mevrouw Ras, tante Cor. Burgemeester Grootenboer-Dubbelman laat weten dat ze mooie herinneringen heeft aan haar ontmoetingen met mevrouw Ras.

Jaarwisseling

En uiteraard kijkt de burgemeester ook terug naar de jaarwisseling en dat doet ze met een dubbel gevoel. “De druk op de zorg liep niet verder op en daar ben ik blij mee,” zegt ze. “Door het vuurwerkverbod was vooraf lastig in te schatten hoe het zou verlopen. Maar in een groot deel van de gemeente bleef het rustig. En mijn dank is dan ook groot aan de overgrote meerderheid van de mensen die zich aan de maatregelen hield. Helaas ging het niet overal goed. Zelfs de inzet van de ME was enkele keren noodzakelijk, omdat een aantal mensen moedwillig strafbare feiten pleegde. Dat vind ik echt onbegrijpelijk en zeer teleurstellend. Dan is Oud en Nieuw niet het feestje wat het, zelfs in coronatijd, hoort te zijn.”

Wil je de hele toespraak zien? Check dan de video hieronder!