Fiets kwijt? Kijk eerst eens bij de gemeente!

Foto: Pixabay; Cocoparisienne

Het kan zijn dat er op een totaal onlogische plek al meerdere dagen een fiets geparkeerd staat. Deze worden dan opgehaald door de gemeente.

Door Sam Fish

Denk bijvoorbeeld tegen een tuinhekje aan, of middenin de polder. Als deze fietsen er meerdere dagen staan, haalt de gemeente deze op. Die fietsen worden dan veilig neergezet op eigen terrein en dan kun je hem daar weer ophalen. Want misschien was je fiets wel gestolen en is hij ergens gedumpt zonder dat je het weet. Of misschien was je wel te dronken om verder te fietsen of kreeg je een lift aangeboden en heb je je fiets nooit meer opgehaald.

Haal je fiets op

Het hoeft dus niet altijd zo te zijn dat je fiets daadwerkelijk gestolen is. Hij zou dus ook gewoon bij de gemeente kunnen staan. De gemeente heeft een website waarop je kunt zien welke fietsen er opgehaald zijn. Als je jouw fiets herkent, kun je een afspraak maken om deze op te komen halen. Hiervoor kun je contact opnemen met het Klant Contact Centrum via 140187, optie 14.

De gemeente vraagt voor het meenemen en bewaren van je fiets een bewaartarief van 20 euro. Dit bedrag betaal je vooraf op het gemeentehuis en je krijgt dan een betaalbewijs mee. Bij het ophalen van je fiets heb je dit betaalbewijs nodig. Daarnaast moet je je ook terplekke legitimeren en heb je een van de onderstaande bewijsstukken nodig.

  • Bewijs aangifte vermissing fiets
  • Aankoopbewijs
  • Fietssleutel
  • Ander overtuigend bewijs

Toch gestolen?

Staat jouw fiets er niet tussen op de website van de gemeente? Dan is hij mogelijk toch gestolen. In dit geval is het belangrijk om aangifte te doen van de diefstal.