Burgemeester brandt lichtjes bij oorlogsgraven

Foto: Wim van Vossen Fotografie

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman ontstak op kerstavond lichtjes op oorlogsgraven in Dirksland. Dit deed ze samen met de stichting WO2GO.

Het branden van lichtjes op oorlogsgraven is een landelijk project. De laatste jaren is de stichting WO2GO hier ook bij betrokken.

Project lichtjes op oorlogsgraven

Op kerstavond in 1991 plaatsten schoolkinderen uit Holten brandende kaarsjes op oorlogsgraven. Dit waren de graven op een Canadese militaire begraafplaats. Het was een initiatief van een Finse vrouw die deze traditie overbracht vanuit haar geboorteland. Inmiddels wordt dit op meer dan 400 plekken in Nederland gedaan.

Deelname WO2GO

Sinds 2016 doet de Stichting WO2GO mee aan het project. Tijdens de eerste jaren werd er alleen nog een kaarsje gebrand bij de 31 geallieerde militairen die op het eiland begraven liggen. Vorig jaar brandde er ook een lichtje bij de graven van Nederlandse militairen. Dit waren de graven van Gerrit Born (Middelharnis), Jacob Breen en Mark van ’t Geloof (Ouddorp), Jan Troost (Goedereede), Leendert Goedegebuur (Melissant) en Stoffel van Dam (Stellendam).

Dit jaar zorgde WO2GO ervoor dat bij alle graven van oorlogsslachtoffers een kaarsje brandt. Hiervoor werd de hulp ingeschakeld van maar liefst twaalf vrijwilligers. Zij plaatsten op 75 oorlogsgraven op Goeree-Overflakkee een rouwkaars. Deze kaarsen branden zo’n 50 uur. Op die manier brandt er op beide kerstdagen een kaarsje ter herinnering aan hen die om het leven kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester brandt kaarsjes in Dirksland

De stichting wilde dit jaar bij alle oorlogsslachtoffers een kaarsje branden. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman nam graag deel aan dit unieke initiatief. Zij onderschrijft hiermee ook het belang van dit soort herdenkingen. Op kerstavond ontstak zij daarom kaarsjes op de begraafplaats aan de Kapoenstraat in Dirksland. Hier liggen de broertjes De Bruin en hun vriendje Beije Soldaat begraven. De vier jongentjes kwamen om het leven door een mijnexplosie op het gors tussen Herkingen en Melissant.

“Aangrijpend en confronterend om bij hun graven te staan,” zegt de burgemeester. “Ik kan me het verdriet en de ontreddering voorstellen van de ouders die hun kinderen moesten begraven. Onmenselijk zwaar. Het is goed om met kerst, het feest van het licht, stil te staan bij hen die omkwamen in oorlogstijd. Jong en oud. Door lichtjes te branden realiseren we ons ook wat een rijkdom het is om in vrede te leven.”

Twee nichtjes van de overleden broertjes schonken voor deze avond een speelgoedauto aan WO2GO. Met die auto hebben de broertjes vroeger zelf nog gespeeld. De auto werd een korte tijd bij het graf geplaatst op het moment dat de lichtjes werden aangestoken.