Gemeente verleent geen ontheffingen voor carbidschieten

Foto: Koen Roumen on Foter.com

Al weken zijn de politie en de gemeente in overleg als het gaat om Oud & Nieuw. Wat is er mogelijk? Wat kan echt niet doorgaan? Het overleg is klaar, de kogel is door de kerk.

Door Sam Fish

Het algehele vuurwerkverbod is inmiddels breed bekend. In heel Nederland mag er tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk afgestoken worden. Ook niet buiten de jaarwisseling om, maar dat mocht sowieso al niet. Het mag ook niet verkocht worden dit jaar. Dit verbod is eenmalig en geldt alleen voor dit jaar. Dit wordt gedaan om de druk op de zorg zo laag mogelijk te houden. Het afsteken van vuurwerk brengt elk jaar namelijk aardig wat slachtoffers met zich mee. Die druk kan de zorg er nu niet bij hebben tijdens de jaarwisseling.

Carbidschieten

Omdat vuurwerk dus niet mag gaan mensen uitwijken naar andere opties. Iets wat vaak genoemd wordt is het carbidschieten. Dat gebeurt niet veel op het eiland, het wordt vooral in het oosten van Nederland gedaan. Maar bij gebrek aan beter wordt er toch uitgeweken. Hier komt echter slecht nieuws voor de mensen die het carbidschieten zien als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. “In lijn met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft het college besloten om geen ontheffingen te verlenen voor de komende jaarwisseling,” laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De reden hiervoor is dat ook hier gevaren bij komen kijken. Dat zou dus betekenen dat er mogelijk nog steeds te veel slachtoffers zouden zijn tijdens de jaarwisseling. Maar daarnaast komen er ook vaak mensen naartoe om te kijken. Dat is nu precies niet de bedoeling dit jaar.

Vreugdevuren

Een andere traditie op het eiland is het stoken van vreugde vuren. Hier wijst de gemeente vaak speciale plekken voor aan. Dan komen er containers te staan en wordt alles in de gaten gehouden dat het goed en veilig verloopt. Echter komen ook hier vaak hordes mensen op af. Gezien de situatie rondom het coronavirus is het niet de bedoeling om met veel mensen samen te komen. Daarom is het dit jaar ook niet toegestaan om grote vreugdevuren te organiseren.

Uiteraard kun je stoken in je achtertuin, voor zover dit veilig kan. Maar zorg dus dat er geen groepen mensen bij komen staan.