Gemeente in actie tegen ondermijnende criminaliteit

Foto: Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

“Recreatieparken en jachthavens kunnen kwetsbaar zijn voor ondermijnende criminaliteit. Deze vorm van georganiseerde criminaliteit brengt schade toe aan onze samenleving,” vertelt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

Genoeg reden om de komende tijd de ondernemers van recreatieparken en jachthavens te bezoeken. Ze worden tijdens deze bezoekjes bewust gemaakt van het risico dat zij lopen. En natuurlijk om meer inzicht te krijgen op eventuele signalen van ondermijnende criminaliteit op het eiland.

Bezoek

“De afgelopen week is het eerste recreatiepark op het eiland bezocht,” vertelt een toezichthouder van het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team. “We willen weten wat er speelt op de parken. Hoe zit het met de vitaliteit van het park? En is er mogelijk sprake van ondermijnende activiteiten?

Dekmantel van recreatief gebruik

Eigenaren van recreatieparken en beheerders van jachthavens kunnen in aanraking komen met ondermijnende criminaliteit. Zelfs zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Ze lopen het risico om onder de dekmantel van recreatief gebruik te worden misbruikt. Bijvoorbeeld voor drugshandel, illegale huisvesting, arbeidsuitbuiting of andere vormen van ondermijnende criminaliteit.

Samen tegen ondermijning

De gemeente werkt in de aanpak ook nauw samen met naastgelegen gemeenten. Het gaat hierbij om Westvoorne, Brielle, Nissewaard, Hellevoetsluis, Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan.

“Het is belangrijk om hierin samen op te trekken,” vindt de burgemeester. “Als de ene gemeente wel een drempel opwerpt en de andere niet, dan trekken criminelen daarheen. We moeten een waterbedeffect zien te voorkomen. Daarnaast roep ik iedereen op om signalen van ondermijnende activiteiten te melden. Zo voorkomen we veel schaden aan onze maatschappij. Door alert te zijn, creëren we weerbare en vitale vakantieparken en jachthavens. Daar is geen ruimte voor ondermijnende criminaliteit.”

Signalen melden

Er zijn diverse manieren om signalen van deze criminaliteit te melden. Dit kan bij de politie via 0900-8844 (112 bij spoed). Maar ook via de gemeente via 140187 of [email protected]. Blijf je liever anoniem? Neem dan contact op via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of kijk op www.meldmisdaadanoniem.nl.