Gemeenteraad bezoekt dorpsraad Dirksland

Foto: Sam Fish

Een delegatie van de gemeenteraad mocht vrijdag 25 september op werkbezoek naar Dirksland. Ze kwamen allemaal op gepaste afstand bijeen in verenigingsgebouw De Schakel.

Door Sam Fish

De bijeenkomst werd geopend door Jan Leenders, de voorzitter van de dorpsraad. Na een kleine introductie leek het erop dat de raadsleden direct naar buiten zouden gaan voor een rondleiding, maar het weer gooide roet in het eten. Het regende pijpenstelen en dus kwam eerst de presentatie.

Aandachtspunten

In die presentatie werd gesproken over aandachtspunten in het dorp. In totaal waren dat er 32. Daarbij gaat het om stoepen zonder oprit voor rolstoelen en scootmobielen. Maar ook onoverzichtelijke kruisingen door oeverbegroeiing, slecht bewandelbare stoepen en te smalle stoepen met ook nog eens palen of bomen op het pad.

Met een rondje door het dorp werden een aantal van deze punten ook nog eens extra benadrukt. Al werd dat rondje wat korter dan gepland door het slechte weer. Paraplu’s regenden kapot en de koude wind maakte het ook niet erg prettig. Gelukkig zaten er foto’s in de presentatie en weten de raadsleden gewoon waar het over gaat.

Plein

Maar er werd niet alleen verteld waar de dorpsraad tegenaan loopt in het dorp. Bestuurslid Peter Keuker kwam ook met een goed plan. Zo heeft de dorpsraad wensen voor een plein. “Een plein is een mooi punt om samen te komen,” vertelt hij. “Het is een mooie plek voor activiteiten, ontmoetingen, een markt en nog vele andere dingen. Maar Dirksland heeft geen plein en dat is jammer. En dus zouden we graag een plein maken.”

De plannen zijn er om verenigingsgebouw de Schakel te slopen en ook de oude basisschool ernaast staat al een tijdje op de planning om verwijderd te worden. “Daarnaast staan er in de Beatrixstraat huisjes waar niemand in zou moeten mogen wonen,” zegt Keuker. “Die zijn zo oud en slecht, dat kan eigenlijk niet. En dus, als dat allemaal tegen de vlakte gaat, is dit een prachtige plek voor een dorpsplein.”

Er zijn zelfs al diverse tekeningen gemaakt van een potentiële indeling die voor iedereen gunstig is. “Als dit plein er komt wordt het een plein voor iedereen in het dorp. Het zou de mensen echt bij elkaar brengen.”

Zwembad

Tot slot wordt er ook nog gesproken over de toekomst van het zwembad. “We weten dat de Gooye afgeschreven is,” zegt Keuker. “En we weten dat de Staver gebreken heeft. Ons idee is dan ook om ergens tussen De Gooye en de Staver een nieuw zwembad te bouwen. Bijvoorbeeld bij de Watertoren. Daar is het bereik het beste voor het hele eiland. Die locatie kan iedereen bereiken, het is een mooie locatie en lekker centraal.”

De raad heeft dus genoeg om over na te denken.