Statenlid pleit voor terugbetaling OV-geld

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het Openbaar Vervoer heeft het dor de corona-maatregelen zwaar. Er mogen minder mensen reizen en maandenlang reden ze een aangepaste dienstregeling.

Persbericht SGP en CU

In sommige gebieden is het OV een belangrijk vervoersmiddel om op school te komen. De overheid heeft onlangs een grote zak geld beschikbaar gesteld voor het OV. Gerard van de Breevaart is Statenlid namens de ChristenUnie en de SGP. Hij neemt het nu op voor gezinnen die geraakt worden door de doorlopende financiële lasten van het OV.

Deze week heeft het Statenlid schriftelijke vragen ingediend om de restitutie te bepleiten. “OV-bedrijven hebben het zwaar, maar gezinnen in veel gevallen ook,” stelt hij. “In Sommige gebieden is het bijna ondoenlijk om met de fiets naar school te gaan. De leerlingen zijn aangewezen op het openbaar vervoer. De OV-bedrijven hebben daar al jaren een trouwe klant aan.”

Restitutie

Het OV heeft stilgelegen. Het zou de OV-bedrijven dan ook sieren wanneer ze restitutie zouden geven van de lopende scholierenabonnementen. Zeker nu ze door de overheid worden gesteund. “Het gaat om grofweg 150 tot 450 euro per kind, per kwartaal,” laat Van de Breevaart weten. “Dat kan voor gezinnen stevig in de papieren lopen.”

Daarnaast zijn er scholen die garant staan voor de abonnementsgelden van hun leerlingen. Na vragen en klachten aan de OV-bedrijven weten de ouders en scholen nog niet waar ze aan toe zijn.

Oproep

Van de Breevaart doet daarom een oproep. Daarin vraagt hij de OV-bedrijven om de trouwe klanten en scholen niet in de kou te laten staan. “Probeer met hen tot een oplossing te komen. Ik weet zeker dat ouders in oplossingen kunnen denken. Ook alternatieven zullen zij, denk ik, overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een gratis verlenging van een abonnement. Dan behoudt het OV-bedrijf zijn liquiditeit en de ouders krijgen waarvoor ze betaald hebben.”