Acht blauwe vlaggen voor Goeree-Overflakkee

Foto: © Wim van Vossen Fotografie

De gemeente Goeree-Overflakkee krijgt maar liefst acht blauwe vlaggen. Deze zijn verdiend door de schone en veilige stranden en jachthavens.

Persbericht gemeente Goeree-Overflakkee

De gemeente is trots op het resultaat. Ze zijn dan ook blij dat mensen door de versoepelingen de prachtige stranden en jachthavens weer mogen bezoeken.

Acht vlaggen

Dit jaar geen grote uitreiking, maar een virtuele bijeenkomst voor de internationale jury. Ze zette de nominaties om in de Blauwe Vlag-certificering. De vlaggen op Goeree-Overflakkee zijn voor de stranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous.

Daarnaast krijgen ook een aantal jachthavens een blauwe vlag. Deze zijn voor Middelharnis, Marina Herkingen, WSV Herkingen, Marina Port Zélande, WSV Oude-Tonge en WSV Goeree. Deze locaties zijn onder andere getoetst op de kwaliteit van het (zwem)water, milieuaspecten en veiligheid. De blauwe vlag is één jaar geldig. Elk jaar opnieuw wordt er aan de hand van controles gekeken of de stranden en jachthavens nog aan de eisen voldoen.

Voor de toerist en recreant is de blauwe vlag een internationaal herkenningspunt. Wappert er een blauwe vlag? Dan is het er veilig, er is schoon zwemwater, er zijn goede stranden en schone en veilige jachthavens.

Met elkaar

Wethouder Tea Both-Verhoeven is trots op de erkenning. “Natuurlijk voelt het nu wel dubbel. In de afgelopen tijd waren de jachthavens en de parkeerterreinen bij de stranden gesloten. Dit natuurlijk om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. Maar gelukkig kunnen de maatregelen in deze tijd versoepeld worden. Tegen onze inwoners en bezoekers wil ik zeggen; geniet van onze mooie stranden en jachthavens. Maar blijf scherp op de richtlijnen en regels van het RIVM. Houd anderhalve meter afstand. Zo houden we het corona-virus met elkaar onder controle.”

Naar aanleiding van het mooie weer werden de stranden weer goed bezocht. Daarbij is geconstateerd dat het afval niet altijd in de afvalbak belandt. Het blijft nog vaak achter op het strand. “Ik roep iedereen op om de erkenning van de blauwe vlag in ere te houden. Gooi het afval netjes in de containers en afvalbakken,” roept Both-Verhoeven op. “Zo kunnen we met elkaar onze prachtige stranden schoon en veilig houden.”

Vlaggenceremonie

Normaal gesproken hoort er bij het uitdelen van de blauwe vlaggen een vlaggenceremonie. Vorig jaar vond deze nog op spectaculaire wijze plaats op Goeree-Overflakkee. Dit jaar zou dit gebeuren in Elburg. Helaas kan dat vanwege de corona-maatregelen niet doorgaan.

In totaal wapperen er in Nederland 182 blauwe vlaggen. Dit zijn 54 (recreatie)stranden en 128 jachthavens. Kijk voor meer informatie over de vlaggen op www.blauwevlag.nl.