Het ‘belteam’ van 0187Coronahulp belt geregeld met mantelzorgers. Een goed moment voor het college om daar aan mee te doen.
Persbericht gemeente Goeree-Overflakkee
Na een korte instructie voor de burgemeester en wethouders konden ze aan de slag. Elk collegelid belde twee of drie mensen. Er werd vooral aandacht besteed aan hoe het met hén zelf gaat. Daarmee werd ook direct gekeken of ze extra hulp of ondersteuning nodig hadden.
“Als welzijnsorganisatie kennen we veel mantelzorgers. In deze tijd zoeken we bewust met iedereen contact,” vertelt Anne Verhey. Zij is directeur van Stichting zijn van 0187Coronahulp onder valt. “Dit is een lastige tijd voor mantelzorgers. Als geen mantelzorger bent, maak je je nu al extra zorgen en heb je meer stress. Voor een mantelzorger die al heel weinig speelruimte heeft is de corona-tijd echt nog een stuk lastiger.
De collegeleden waren onder de indruk van de gesprekken die ze hadden. “We willen oog en oor hebben voor al onze inwoners. Zeker ook voor de mantelzorgers,” legt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman uit. “Het waren telefoontjes van een kwartiertje, maar mensen waren er zo blij mee. We zeggen het vaker, maar het is echt zo; iets kleins kan al zoveel betekenen voor iemand.”
Wethouder Berend Jan Bruggeman heeft zowel welzijn, als volksgezondheid en ouderenbeleid in zijn portefeuille. Hij beaamt wat de burgemeester zegt. “We hebben als gemeente altijd veel waardering en respect voor de mantelzorgers. Zij stellen hun eigen leven in het teken van hun naasten. Maar zeker in deze corona-crisis wordt er wel heel veel van hen gevraagd. Dan is het extra belangrijk dat zij ook goed voor zichzelf blijven zorgen.”
Kort na de uitbraak van het corona-virus besloten verschillende zorg- en welzijnsinstellingen de handen ineen te slaan. Samen met de gemeente werden expertise, ervaring en netwerken ingezet om inwoners bij te staan. Dat resulteerde in het initiatief 0187Coronahulp.
kunnen mensen informatie vinden over wat ze kunnen doen. Via [email protected]
kan iedereen zijn of haar verhaal kwijt en tips ontvangen. Dit laatste kan ook telefonisch via 0187-48 33 66.
Achter het telefoonnummer zit een belteam van welzijnsorganisatie Stichting ZIJN. Alle dagen van de week bieden zij een luisterend oor. “Er is een ingang gecreëerd waar mensen voor allerlei vragen terecht kunnen. Daarachter zitten weer allerlei organisaties gekoppeld. Het is een samenwerking die voor de gemeente erg belangrijk is,” aldus een woordvoerder. “Kijk naar elkaar om. Bel mensen die je lief zijn, bel je naasten, houd goed contact. Ook al is het lastig. Houd vol.”