Weekmarkt Sommelsdijk wordt tijdelijk verplaatst

Foto: Sam Fish

De weekmarkt van Sommelsdijk wordt tijdelijk verplaatst naar Middelharnis. Het nieuwe marktterrein wordt de parkeerplaats tegenover de Plus.

Door de corona-maatregelen kan de markt niet volledig open. In de Voorstraat van Sommelsdijk is daar te weinig plek voor en dus kan maar de helft van de kramen open. In Middelharnis is die ruimte er wel. Daar worden nu veilige looppaden en wachtruimten gecreëerd voor de bezoekers.

Tijdelijke oplossing

De markt zal woensdag 27 mei voor het eerst op haar nieuwe stekkie te vinden zijn. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman is blij met de oplossing. “De Voorstraat is qua buitenruimte te beperkt om de kramen op voldoende afstand op te zetten. Inwoners en ondernemers in Sommelsdijk zullen het tijdelijk vertrek van de markt jammer vinden, maar het kan nu niet anders. Bezoekers hebben ruimte nodig om te kunnen voldoen aan de 1,5 meter regel,” legt ze uit. “Fijn dat de stichting BIZ Middelharnis Centrum de markt wil ontvangen in hun centrum.”

Uitbreiding

Een paar weken geleden gingen de markten op Goeree-Overflakkee weer open. Alleen de foodkramen werden toen toegestaan. Vorige week werd besloten dat vanaf deze week ook de non-foodkramen terug mogen komen. Alleen voor Sommelsdijk was dat niet haalbaar. Daar is nu dus een oplossing voor gevonden.

Op de nieuwe locatie in Middelharnis zullen dus alle 22 marktkramen komen te staan. Zowel food als non-food.

Alternatieven

In overleg met de marktcommissie is de afgelopen weken gezocht naar een alternatieve locatie. Daarbij is bijvoorbeeld gekeken naar de Kaai in Sommelsdijk. Maar ook de Herman Heijermansingel en het terrein van de Staver. Bij de afweging bleek het parkeerterrein voor de Plus het meest geschikt voor de markt.

Het terrein is vlak en ook goed toegankelijk voor de marktwagens. Bovendien komen veel marktbezoekers op de fiets. Mensen die wel met de auto komen kunnen op woensdag gebruik maken van het parkeerterrein achter de Plus. Ook is het parkeerterrein van het Spuiplein niet heel ver weg.

Indeling

Inmiddels is er een indeling van de markt gemaakt. Daarbij staan de kramen op ruime afstand van elkaar. Daarbij is ook rekening gehouden met drukke kramen waar meer toeloop wordt verwacht.

De verhuizing is een tijdelijke oplossing. Vooralsnog staat dit op het programma tot 31 december. Maandelijk wordt de situatie bekeken door verschillende partijen. Er wordt dan ook per maand gekeken of er dingen veranderd moeten worden.