Middeleeuwse Markt in Sommelsdijk

Foto: Nadine Moerenhout

Sociëteit Rethorica bestaat 500 jaar en om dat te vieren worden er gedurende het jaar 2015 verschillende activiteiten georganiseerd. Op zaterdag 13 juni was er daarom veel te beleven op de historische dag in de Voorstraat van Sommelsdijk.

Tekst en foto’s: Nadine Moerenhout

De rederijkerskamer, gevestigd aan de St. Joris Doelstraat, hield zich lange tijd bezig met verschillende kunstvormen, zoals het dichten, voordragen en toneelspelen. Vanwege deze geschiedenis stond de historische dag dan ook in het teken van voordrachten, toneelstukken en uiteraard de sfeer van de afgelopen 500 jaar.

Wie de Voorstraat op kwam lopen, waande zich even in de tijden van Middeleeuwen. Verschillende ambachten, zoals het vlechten van manden en kantklossen, werden aan de bezoekers gepresenteerd. Verder kon men luisteren naar verschillende soorten voordrachten en was er een landjuweel georganiseerd, waarbij toneelgroepen een stuk opvoerden die werden beoordeeld door een jury. Ook kon men kijken naar een klein ridderspektakel, konden er roofvogels worden vastgehouden en werden de kinderen onder andere vermaakt door de vroegere goochelaars.

Lees ook: Flakkeese flashmob in Rotterdam

Eén van de grotere groepen die deze dag aanwezig was, was het Middeleeuws genootschap uit Monnickendam, gespecialiseerd in ziektes, pestbuilen en andere kwalen. Deze groep mensen verzorgde in compleet middeleeuwse stijl een aantal genezingsprocessen uit bij nietsvermoedende bezoekers. Verschillende voorwerpen werden er verwijderd uit hoofden en het (nep)bloed vloeide dan ook rijkelijk, tot groot vermaak van de toeschouwers.

De sfeer zat er goed in en door het mooie weer was het een gezellige drukte. Veel mensen kwamen verkleed en vanuit de sociëteit werd het mogelijk gemaakt om kleding te huren, waardoor niet alleen veel bewoners van de Voorstraat in bijpassende kledij konden rondlopen, maar ook mensen die zich geroepen voelden om eens iets aan te trekken van vroeger. Jong en oud, maar ook ‘van adel’ en ‘simpele boeren’ hadden het deze dag prima naar hun zin. Op naar de volgende 500 jaar, en de volgende historische markt!

Lees ook: Interstate in het JAC

Alle foto’s van deze dag vindt u op onze Facebookpagina.

Reacties

Cookieinstellingen