Parallelkruising N498-Schaapsweg gaat op de schop

Foto: Google Streetview

De provincie Zuid-Holland heeft aangekondigd volgende week te starten met de werkzaamheden aan de kruising N498-Schaapsweg.

Door Sam Fish

Ze laten weten dat de kruising wordt omgebouwd tot een veilige en duurzame rotonde. Dat is nodig om dat steeds meer verkeer de kruising gebruikt. Als er niets aan gedaan worden neemt de wachttijd voor het verkeer alleen maar toe. De provincie kiest ervoor om een rotonde te plaatsen, een rotonde heeft meer capaciteit en is veiliger.

Plannen en bereikbaarheid

De werkzaamheden aan de parallelweg bij de Schaapsweg starten in de week van 20 juni en zijn naar verwachting eind juli klaar. Er wordt een tijdelijke weg aangelegd waardoor auto- en landbouwverkeer bijna de hele periode gewoon het kruispunt kunnen blijven gebruiken. Alleen bij de aansluiting van de daadwerkelijke rotonde op de N59 gaat de weg een weekendje dicht. Voor fietsers en voetgangers geldt een omleidingsroute via Achthuizen.

Beter voor de bus

Aan de noordkant van de rotonde, richting Oude-Tonge, komt een aparte busbaan. De bussen kunnen op die manier bijna rechtdoor over de rotonde rijden. Daarnaast komen de twee R-net haltes recht tegenover elkaar te liggen. Er wordt dan ook direct een veilige oversteek voor fietsers en voetgangers aangelegd.

Gerecyclede rotonde

Het wordt een duurzame rotonde, dat houdt in dat hij gemaakt wordt van hergebruikte materialen. Hij wordt dan ook gemaakt van Circufalt bestaan. Dat is een asfaltmengsel dat voor 98 procent bestaat uit gefreesd (oud) asfalt. Daarnaast wordt circulair beton gebruikt, gemaakt van bestaand beton.

Ook de overige materialen zijn duurzaam. Dat wil zeggen dat ze bij de productie een lage CO2 uitstoot hebben ten opzichte van traditionele materialen. Daarbij komt ook nog eens dat alle grondstoffen in de toekomst 100 procent herbruikbaar zijn.

Natuurlijke boost

Behalve de kruising wordt ook de ecologie aangepakt. Er worden nieuwe bomen geplant naast de weg. In het midden van de rotonde komt een groot insectenhotel en in een bijzondere vorm! Hij komt eruit te zien als de tram die vroeger op het eiland reed.

En ten slotte komen er bloemrijke bermen die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere insecten. Zo wordt ook de natuur een handje geholpen. En het ziet er nog mooi uit ook.

Geen informatiebijeenkomsten

Voor 23 maart stond er een informatiebijeenkomst op de planning. Tijdens deze avond konden mensen vragen stellen over de aanpak van de kruising. Door de uitbraak van het corona-virus is deze geannuleerd. Er komt dan ook geen nieuwe meer aan.

afbeelding-ontwerp-rotonde-n498-schaapweg_1