Alle campings en recreatieparken voorlopig dicht

Foto: Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Eerder deze week besloot de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb om alle campings te sluiten. Die maatregel is nu uitgebreid.

Aboutaleb is de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Vanuit die positie mag hij ook besluiten over Goeree-Overflakkee als het gaat om veiligheid. Op maandag 30 maart heeft hij daarom besloten om alle campings en recreatieparken in de regio te sluiten.

Het gaat hierbij om recreatief nachtverblijf op campings, vakantieparken en jachthavens.

Nieuwe noodverordening

Na eerdere maatregelen om recreatief verblijf in te perken, is het sinds 27 ook niet meer toegestaan gebruik te maken van seizoenplekken, kampeerplaats of passantenplaatsen. Deze mogen ook niet meer verhuurd worden.

De nieuwe noodverordening gaat een stap verder. De nieuwe regel geldt voor zowel privaat gebruik als verhuur. Een uitzondering blijft gelden voor nachtverblijf door seizoenarbeiders en tijdelijke bewoning, nachtverblijf door persoonlijke omstandigheden en zorgmedewerkers die in de regio werken.

Druk op de zorg

Deze extra maatregel wordt getroffen op nadrukkelijk verzorg van zorgaanbieders. Zij geven aan dat de druk op de zorg al erg hoog is. Zij vreesden op deze manier voor een extra toestroom van toeristen. Dat is nu dus niet meer mogelijk.

Daarnaast worden in de regio al vele extra maatregelen getroffen om extra zorgcapaciteit te organiseren. Zo wordt Ahoy Rotterdam ingericht als tijdelijke zorglocatie.

Per direct

Toeristen die nu op een camping of vakantiepark verblijven hebben tot woensdag 1 april 16.00 uur om te vertrekken. Nieuwe gasten worden per direct niet meer toegelaten. De duur van deze maatregel zal gelijk lopen met alle landelijke maatregelen die door het kabinet worden afgegeven.

Noodzakelijk

“Er komt met deze extra maatregel heel wat op de recreatieondernemers en toeristen af,” zegt Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Het is ingrijpend. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit besluit noodzakelijk is om de continuïteit van de zorg niet in gevaar te brengen. Ook willen we allemaal de verdere verspreiding van het corona-virus tegen gaan!”