Prachtige prijs voor onder andere Goeree-Overflakkee

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Westvoorne hebben samen de ITB Earth 2020 Award gewonnen.

De drie kustgemeenten krijgen deze prijs als wereldwijde erkenning. Zij tonen als toeristische bestemming leiderschap op het gebied van duurzaamheid, de strijd tegen klimaatverandering en aantasting van de natuur.

De bestuurders van de drie kustgemeenten ontvingen het mooie nieuws op woensdag 4 maart vanuit de organisatie van Green Destinations. Dat is een internationale non-profit stichting die duurzaam toerisme stimuleert. Elk jaar kiest een internationale jury uit 100 van ’s werelds meest duurzame toeristische bestemmingen. Eerder kreeg de Zuidwestelijke Delta ook internationale erkenning. Die was voor de meest duurzame natuurbestemming (Best of Nature, 2019) en beste duurzame kustbestemming (Best of Seaside, 2018).

Natuur en innovatie

De zee, de stranden, de ongerepte natuurgebieden en het historische landschap. Dit zijn de kenmerkende eigenschappen van het Nederlandse deltagebied. Om deze prachtige natuur te kunnen behouden, zetten de gemeenten Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Westvoorne in op duurzame innovatie. Dat is één van de belangrijkste redenen dat deze gemeenten de internationale prijs gewonnen hebben.

Henk de Graad, wethouder gemeente Westvoorne: “Nadat we vorig jaar de Best of Nature prijs in ontvangst mochten nemen, hebben we als gemeenten nog meer de samenwerking gezocht. Ook dit jaar mogen we een bijzondere prijs ontvangen.”

Duurzame initiatieven

Een aantal duurzame initiatieven in de Zuidwestelijke Delta sprong de jury van de ‘ITB Earth 2020 Award’ in het oog. Een belangrijk voorbeeld hiervan is Windpark Krammer. Dat is het resultaat van het grootste duurzame burgerinitiatief in Nederland van twee coöperaties, Zeeuwind en Deltawind.

Het windmolenpark voorziet meer dan 100.000 huishoudens van duurzame energie. Een ander voorbeeld is de aanleg van drie zonneparken. Deze liggen bij Melissant, Ooltgensplaat en Zierikzee. Ze wekken genoeg stroom op voor 21.000 huishoudens. Maar ook de inzet van elektrische deelauto’s en het Zon op Water project staan in het juryrapport vermeld. Dat laatste is een pilot waarbij drijvende zonnepanelen in het Oostvoornse Meer worden getest.

Ook bij een zeer groot deel van de recreatieondernemers staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Vrijwel alle accommodaties zijn voorzien van milieuvriendelijke maatregelen. Denk daarbij aan apparatuur voor het verminderen van het waterverbruik, afvalwater, isolatiemaatregelen en zonnepanelen.

Trots

De burgemeesters en wethouders van de drie gemeenten, verenigd in de Dutch QualityCoast Delta, zijn ontzettend blij met de internationale waardering. Daniël Joppe is wethouder van de gemeente Schouwen-Duiveland. Hij is trots dat zijn gemeente samen met andere partijen bijdraagt aan een betere, duurzame wereld. “We hebben de afgelopen jaren zoveel mogelijk ingezet op duurzaamheid. Dit allemaal met respect voor natuur, landschap en mens,” laat hij weten. “Dit heeft geresulteerd in mooie en ambitieuze projecten. Zoals onder meer de inzet van elektrisch (openbaar) vervoer en deelauto’s, -scooters en -fietsen. Onze toeristen en gasten kunnen hiermee CO2-neutraal op ontdekking gaan in de prachtige Zuidwestelijke Delta.”

Tea Both-Verhoeven, wethouder van de gemeente Goeree-Overflakkee: “Op Goeree-Overflakkee werken we samen met ondernemers, het onderwijs en inwoners aan een groen en innovatief eiland. Ook de samenwerking tussen de gemeenten van de Zuidwestelijke Delta vind ik hierbij erg belangrijk. We werken op een goede manier met elkaar samen, bijvoorbeeld bij de aanleg van fietsroutes en in de promotie van dit prachtige gebied. Met elkaar staan we sterk!”

De ITB Earth 2020 Award zou worden uitgereikt op de ITB Berlijn, de grootste toerismebeurs van de wereld. Vanwege het corona-virus is deze beurs echter niet doorgegaan.