Goeree-Overflakkee viert vrijheid met themamaand

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Dit jaar vieren we dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. We staan dan ook bewust stil bij het voorrecht dat we in vrijheid kunnen leven.

Ook op Goeree-Overflakkee wordt bij deze mijlpaal uitgebreid stilgestaan. Het zwaartepunt van de activiteiten valt in een speciale themamaand ‘Vier je Vrijheid 2020’. Deze duurt van 4 april tot en met 9 mei.

Organiseren

In de gemeente zijn momenteel veel mensen bezig met het organiseren van activiteiten. Het belang van vrijheid staat daarbij centraal. De gemeente ondersteunt met een subsidieregeling een aantal van deze initiatieven. Daarnaast wil ze graag een totaaloverzicht geven op de eigen website.

“De bevrijding van 75 jaar geleden maakt dat we nu in vrijheid kunnen leven,” zegt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Ze wijst daarbij ook op het belang van de herdenkingsbijeenkomsten op Nationale Dodenherdenking. “We weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en onder druk kan staan. Keer op keer blijkt hoe belangrijk het is om onze vrijheid te koesteren en te beschermen. Dat benadrukken we jaarlijks rond 4 en 5 mei. Maar het is goed om er in dit jubileumjaar uitgebreider bij stil te staan.”

Activiteiten

In de themamaand zijn er onder andere in verschillende dorpskernen speciale Vrijheidsmaaltijden rond 5 mei gepland. Dat gebeurt samen met Dorpsraden, Oranjeverenigingen en andere organisaties. Onder andere in Stad aan ’t Haringvliet, Melissant, Ouddorp en Ooltgensplaat wordt er gezamenlijk gegeten.

Cultureel centrum het Diekhuus in Middelharnis sluit ook bij de maaltijden aan. Daarnaast is er met de gebruikers van het pand ook nog een heel programma bedacht rond het thema. Zo komt er een foto-expositie, draaien er films en kun je meedoen aan workshops.

Ook is er een idee voor een Vrijheidsmuur. Daarop kunnen inwoners zelf aangeven wat vrijheid voor hen betekent.

Iedereen in de weer

Stichting WO2GO is druk bezig met de organisatie van het GO Bevrijdingsfestival bij de Dirkslandse voetbalvelden. Ook stichting Hart van Goeree-Overflakkee heeft mooie plannen voor een Flakkees Vrijheidsfeest op 2 mei in het centrum van Middelharnis. Daarnaast komt het Streekmuseum op die dag met een opvoering van een Flakkees ‘Allo Allo’ op het Marktveld in Sommelsdijk. Muziekgebouw GO organiseert een Jeugdmuziekdag in Sport- & Zalencentrum Grutterswei in Oude-Tonge.

“Mooi dat we gezamenlijk de schouders eronder zetten. Het zorgt voor een afwisselend programma voor heel Goeree-Overflakkee,” prijst wethouder Berend Jan Bruggeman (Cultuur). “Dat laat zien hoe belangrijk we dit als samenleving vinden. Vrijheid vier je samen.”

Programma

De gemeente heeft inmiddels een beeld van een groot aantal activiteiten die in het kader van Vier je Vrijheid 2020 plaatsvinden. Een overzicht staat op www.goeree-overflakkee.nl/vierjevrijheid. Staat er iets niet bij, wat u wel graag vermeld ziet? Dat kunt u uw activiteit voor 1 maart aanmelden via [email protected] o.v.v. Vier je Vrijheid. Hierbij voegt u naast datum, locatie en naam evenement een omschrijving van maximaal 100 woorden toe.

De aftrap van ‘Vier je Vrijheid 2020’ was al in oktober 2019 met het ‘Vrijheidsconcert 75 jaar’ door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Ook het holocaustmonument Levenslicht, te zien in 170 gemeenten tussen 22 januari en 2 februari, was onderdeel van het programma.

Reacties