67 jaar Watersnoodramp herdacht in Oude-Tonge

Foto: Sam Fish

Het mag dan al 67 jaar geleden zijn sinds de Watersnoodramp, de herinneringen zijn er nog en zullen altijd blijven. De emoties lopen dan ook elk jaar weer hoog op tijdens de herdenkingsdienst. Ook dit jaar waren er weer veel emoties zichtbaar.

Door Sam Fish

Oude-Tonge is het zwaarst getroffen dorp van heel Nederland. Ruim 300 mensen verdronken er in 1953. Het is dan ook niet raar dat het elk jaar op 1 februari weer druk is voor de herdenkingsdienst. Het leeft er nog steeds en dat is belangrijk. Nog steeds wonen er mensen die de Ramp hebben meegemaakt. Ze hebben mensen verloren, hun huis, misschien zelfs dieren. Ze hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt en die blijven voor altijd op het netvlies hangen.

En elk jaar is het weer hetzelfde liedje. Nat, koud en winderig. Alsof we een klein staartje meekrijgen van wat er tijdens die verschrikkelijke nacht gebeurde. Zo ook dit jaar. Kou en wind tijdens de herdenking in Oude-Tonge.

Nooit vergeten

Het is belangrijk dat de Watersnoodramp elk jaar herdacht wordt. In totaal kwamen er op Goeree-Overflakkee 488 mensen om het leven. “Dijk na dijk heeft het die nacht begeven. Polder na polder liep onder,” vertelt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman tijdens haar toespraak. “Mensen hebben zichzelf en elkaar gered met zelfgemaakte vlotten. Eten, drinken en medicijnen waren schaars, maar men zorgde ervoor dat iedereen geholpen werd. We zijn dan ook de gezinnen die geëvacueerde inwoners opvingen in hun huis nog steeds enorm dankbaar. Ook die hulp mag niet vergeten worden.”

Herdenken

De Ramp is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Goeree-Overflakkee. Veel mensen hebben het dan ook over tijden voor en na de Ramp. Het delen van de verhalen van die tijd is dan ook erg belangrijk.

“We zijn hier vandaag samengekomen om te herdenken,” gaat de burgemeester verder. “We herdenken de overledenen, we herdenken om niet te vergeten. En we herdenken hen die met de herinneringen moeten leven. Het is dan ook goed om te zien dat er ook vandaag weer kinderen aanwezig zijn bij de herdenking, ondanks dat het op zaterdag is. Het is belangrijk dat alle leeftijden hierbij stil staan. Het boek over deze rampzalige nacht mag nooit gesloten worden.”

Actueel

In 1953 verloren we de strijd tegen het water. Sinds dien heeft Goeree-Overflakkee de veiligste deltawerken van de wereld. “Toch moeten we nog steeds oppassen,” benadrukt de burgemeester. “We moeten waakzaam blijven, voor de toekomst en de komende generaties. We mogen de Ramp van ’53 niet vergeten, maar het mag ook zeker niet herhaald worden.”

Watersnoodramp Herdenkingsdienst Oude-Tonge 2020 Watersnoodramp Herdenkingsdienst Oude-Tonge 2020

Watersnoodramp Herdenkingsdienst Oude-Tonge 2020 Watersnoodramp Herdenkingsdienst Oude-Tonge 2020

Reacties