Herstructurering Spuiplein Middelharnis is rond

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

De kogel is door de kerk. Op maandag 20 januari is de intentieovereenkomst voor de herstructurering van het Spuiplein ondertekend.

Het document werd ondertekend door verschillende betrokken organisaties. Projectontwikkelaars Stevast Baas & Groen B.V. en Wonen à la Carte B.V. ondertekenden samen als de V.O.F. Spuiplein. Daarnaast tekende wethouder Peter Feller namens de gemeente Goeree-Overflakkee de overeenkomst.

Spuiplein

Het Spuiplein ligt in het historische centrum van Middelharnis. Vroeger was het een spuikom voor de haven van het dorp. Met liet het dan vollopen bij hoogwater om het bij laagwater met grote kracht te legen. Op die manier werd het overtollige slib uit de haven verwijderd.

Na de demping van het gebied kwam er veel bedrijvigheid voor terug. Ook kreeg het plein een belangrijke functie als parkeerterrein voor het centrum. Vanaf het Spuiplein worden ook veel winkels op D’n Diek bevoorraad.

Herstructurering

In 2016 schreef de gemeente een prijsvraag uit voor de herstructurering van het plein. Deze wedstrijd werd gewonnen door projectontwikkelaar Stevast Baas & Groen B.V. uit Capelle aan den IJssel. Samen met Wonen à la Care uit Rijswijk nemen zij de ontwikkeling van de woningen op zich. De gemeente zal de openbare ruimte herinrichten.

Het plein moet aantrekkelijker worden en daar is dan ook een plan voor gemaakt. Zo wordt het ingericht met een verwijzing naar de rijke historie. Om het Spuiplein komen woningen en appartementen. Maar een aanzienlijk deel van het plein zal een parkeerterrein blijven.

Daarnaast wordt er een nieuw parkeerterrein gerealiseerd aan de Sommelsdijkse Havendijk. Dat terrein wordt met een brug voor voetgangers verbonden met het Spuiplein.

Intentieovereenkomst

De ondertekening van het plan is gedaan. Alle partijen gaan het plan nu verder uitwerken. Ze gaan het bestemmingsplanprocedure opstarten. En ze moeten komen tot een koopovereenkomst. Ter voorbereiding op de bestemmingsplanprocedure worden omwonenden en andere belanghebbenden bij de ontwikkeling betrokken. In februari komt hier meer informatie over.

Reacties