Veilig ondernemen doe je op Goeree-Overflakkee

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

De bedrijventerreinen én grotere winkelgebieden op Goeree-Overflakkee zijn vanaf nu allemaal in het bezit van het zogeheten Keurmerk Veilig Ondernemen ‘Basis Samenwerken’.

Dat is een waardering voor de gebieden waar wordt samengewerkt om de veiligheid te verbeteren.

Het is uniek in Nederland dat in één keer zo veel bedrijventerreinen en winkelgebieden dit certificaat gezamenlijk behaalden. Op maandag 16 december werd de samenwerking bekrachtigd door ondertekening van het bijbehorende convenant. Dit werd gedaan door de verschillende partijen. Dat zijn ondernemers, politie, brandweer en de gemeente. Het gezamenlijk doel is om Goeree-Overflakkee schoon, heel en veilig te houden.

Het gaat om de bedrijventerreinen in Dirksland, Melissant, Ouddorp, Goedereede, Middelharnis, Sommelsdijk, Ooltgensplaat, Oude- en Nieuwe-Tonge, Den Bommel, Stad aan ’t Haringvliet en de winkelgebieden in Ouddorp, Middelharnis en Oude-Tonge. Eerder haalden de bedrijventerreinen in Stellendam dit keurmerk. In december haalden zij het ‘vervolgcertificaat’ KVO-B ‘Continu samenwerken’.

Traject

Veiligheid is één van de basisprincipes voor een aantrekkelijk werk- en verblijfsgebied. Maar het is geen vanzelfsprekendheid. Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast. Dat kan het ondernemen ook behoorlijk in de weg zitten. Het opstarten van het KVO-traject in 2017 was een idee van de gemeente en ondernemers. Samen willen ze via deze weg de veiligheidssituatie verbeteren en waarborgen.

Het mooie hiervan is dat de verantwoordelijkheid niet uitsluitend bij de overheid en veiligheidsdiensten ligt. Het wordt gedeeld met de ondernemers en de gebruikers van het gebied.

Keurmerk Veilig Ondernemen

Het keurmerk helpt ondernemers, gemeenten, politie en brandweer om samen de veiligheid te verbeteren. Dit doen ze op een gestructureerde manier in winkelgebieden en bedrijventerreinen. In het KVO maken ondernemers samen met de andere betrokken partijen afspraken. Daarbij horen:

  • Het organiseren van bijeenkomsten voor en door ondernemers over ‘schoon, heel en veilig’
  • Beter georganiseerd toezicht door politie en beveiliging
  • Het beter verlichten van panden, het plaatsen van camera’s, enz.
  • Investeringen in de openbare ruimte (groenvoorziening, straatverlichting, enz.).

De maatregelen die genomen worden zorgen ervoor dat de schade binnen het bedrijfsleven door criminaliteit fors verminderd wordt. Het KVO heeft direct effect op het veiligheidsgevoel van ondernemers, werknemers en burgers. Maar er is ook vaak een structurele verbetering van de samenwerking te zien. Zowel tussen ondernemers als onderling bij andere partijen.

Korting

Niet alleen op Goeree-Overflakkee wordt deze actie uitgevoerd. In heel Nederland worden momenteel veel bedrijventerreinen en winkelgebieden veiliger gemaakt. Allemaal met behulp van de KVO-methode. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden bewijzen het succes van de werkwijze. Bedrijventerreinen en winkelgebieden die alle stappen hebben doorlopen krijgen aan het eind als waardering het Keurmerk toegewezen. Na drie jaar volgt een evaluatie en her-certificering.

Leuke bijkomstigheid voor de gevestigde ondernemers op de bedrijventerreinen en winkelgebieden is dat zij een korting op hun verzekeringspremie kunnen ontvangen door het behaalde certificaat.

Reacties