Enorme cheque voor kringloopcentrum Goed voor Goed

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Kringloopwinkel Goed voor Goed zet belangrijke stappen in de groei van traditionele kringloop naar circulaire ambachtsplaats.

Een plaats worden waar hergebruik van goederen en grondstoffen de boventoon voert. Dat is het doel van de organisatie. Een gewonnen geldbedrag van 75.000 euro helpt bij het behalen van dat doel.

Rondleiding

Goed voor Goed kreeg op dinsdag 5 november bijzonder bezoek. Medewerkers van de gemeente Hoeksche Waard en Rijkswaterstaat kregen een rondleiding bij de locaties. “We zijn erg blij met initiatieven als Goed voor Goed,” laat wethouder Tea Both weten aan het bezoek. “De plannen om door te groeien naar een circulaire ambachtsplaats zijn er. En die passen goed bij het DNA van het eiland. We willen voorop lopen in duurzaamheid en innovatie. We kijken uit naar een mooie doorontwikkeling van deze waardevolle stichting.”

“Als je hier iedere dag hard samenwerkt met elkaar ga je onze aanpak normaal vinden,” zegt Goed voor Goed-directeur Joost van Welsenis. “Maar bij zo’n rondleiding merk je dat het toch echt uniek is wat we hier doen. Daar ben ik trots op.” Joost kan dan ook maar één antwoord geven op de vraag wat het belangrijkste product is van de winkel. “Gelukkige mensen!”

De deelnemers aan de rondleiding reageren enthousiast. “Hier kunnen we wat van leren. De inspiratie die we opgedaan hebben nemen we mee. Het is een prachtig voorbeeld van sociale activatie!”

Prijsvraag

Goed voor Goed deed eerder met de gemeente Goeree-Overflakkee mee aan de landelijke prijsvraag. Die ging over ‘ontwikkeling circulaire ambachtscentra’ en was onderdeel van het Rijksprogramma VANG (Van Afval naar Grondstof).

En met succes. Het plan was één van de tien winnende inzendingen. Dat kwam onder andere door de sociale component en omdat in het plan de mens centraal staat. Het plan van Goed voor Goed richt zich op drie stappen in de keten van hergebruik. Ze voorkomen dat spullen afval worden door inzameling van goederen. Ze demonteren en na-scheiden het afval en brengen nog bruikbare goederen terug op de markt. En tot slot hergebruiken ze grondstoffen voor een nieuwe bestemming.

Doorontwikkeling

De stappen worden de komende twee jaar verder ontwikkeld. Afgelopen april is bijvoorbeeld een inzamellocatie geopend op de milieustraat in Middelharnis. In de speciale zeecontainer kunnen mensen hun bruikbare spullen inleveren bij personeel van Goed voor Goed. Ook wordt aan inzameling van herbruikbare grondstoffen gedacht. Bijvoorbeeld het demonteren van kozijnen met glas of meubels.

Maar dat is nog niet alles. De stichting wil investeren in een ‘doe het samen winkel’. Het is de bedoeling dat daar recyclebare bouwproducten aangeboden worden. Dat doen ze samen met lokale bouwpartners, eigen werkkrachten en kleine klussers.

Ook wil Goed voor Goed een innovatiewerkplaats inrichten. Dat is voor zowel het nog op te zetten bouw- en innovatiewerk. Maar is ook een plek waar leerlingen en geïnteresseerde buitenstaanders gebruik van kunnen maken. De werkplaats kan gebruikt worden voor lessen over duurzaamheid en productinnovatie. In de werkplaats kunnen (ingezamelde) ruwe grondstoffen gebruikt worden om bijvoorbeeld bouwproducten van te maken. Goed voor Goed zal hiermee een kenniscentrum vormen voor de bouwnijverheid en de creatieve klusnijverheid op het gebied van circulariteit.

Geschiedenis

Goed voor Goed is in 2012 opgericht door de maatschappelijk gedreven ondernemer Joost van Welsenis. Dit deed hij naar aanleiding van een eerste samenwerking met het Tomashuis op Goeree-Overflakkee. Een woon-, zorglocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze eerste samenwerking heeft zich vertaald naar een kringloopcentrum met een sterke sociaal maatschappelijke basis. De afgelopen jaren heeft het kringloopcentrum van Goed voor Goed zich uitgebreid tot een brede kringloopinstelling. Inmiddels hebben ze verschillende locaties en samenwerkingen met zorginstellingen en scholen op het eiland.

Kijk voor meer informatie over Goed voor Goed op de website www.goedvoorgoed.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen