Flakkee is een natuurgebied rijker bij Dirksland

Foto: Sam Fish

Flakkee staat in binnen- én zelfs buitenland bekend om de mooie natuur. In Dirksland is er nu nóg een stukje prachtige natuur bijgekomen. Op maandag 26 augustus werden namelijk de Zuiderdiepgorzen officieel geopend.

Door Sam Fish

Met het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen is er veel nieuw leven naar ons gebied gekomen. Veel nieuwe vissen, maar ook vogels. Om deze dieren een broed- en leefplaats te geven zijn er al een aantal natuurgebieden gecreëerd. De laatste nieuwe zijn de Zuiderdiepgorzen bij Dirksland. Mogelijk gemaakt door het Droomfondsproject dat in 2015 is opgezet door de Postcode Loterij.

Zuiderdiepgorzen

Wat begon als landbouwgrond is in 2016 aangekocht. Tot 2018 is er graan op verbouwd en in de zomer van vorig jaar is begonnen met de aanleg van het natuurgebied. Er zijn twee doorgangen gemaakt naar het Haringvliet zodat het zeewater het gebied in kan stromen. Dat zorgt ervoor dat de dieren op natuurlijke wijze naar het gebied trekken.

Daarnaast zijn er ook fiets- en wandelpaden aangelegd in het gebied. “De natuur op ons eiland is prachtig en ook heel belangrijk,” zegt wethouder Daan Markwat bij de opening van het gebied. “Maar natuur moet ook beleefd kunnen worden. Er staan geen grote hekken omheen om het af te sluiten en we hebben juist echte paden aan laten leggen zodat iedereen ervan kan genieten.” Wel staan er kleinere hekken om de dieren van de omliggende landbouwvelden af te houden. Maar niets om mensen buiten de deur te houden.

Opening

De openingshandeling voor de Zuiderdiepgorzen is een inspannende op deze zeer hete dag. Aan vier mensen van de verschillende initiatiefnemende partijen is het de taak om op de fiets te stappen. “Dit gebied gaat de komende jaren stroom opleveren, maar tot die tijd is het aan ons en dus mag er nu nog even gefietst worden om stroom op te wekken,” wordt er gezegd ter introductie van de openingshandeling.

Windturbines

Er wordt gedoeld op de vijf windturbines die bij het gebied geplaatst gaan worden. “Die zijn onderdeel van een groter geheel,” vertelt Ralf Joosse, gebiedsmanager van Natuurmonumenten Zuid-Hollandse Eilanden. “In totaal komen er in de Zuiderdieppolder 19 molens te staan. Vijf daarvan dus hier.” Die molens moeten nog gebouwd worden, maar wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend. “Daar gaat altijd wat meer tijd overheen dan bij het aanleggen van een natuurgebied.”

Windfonds

Toch heeft het gebied ook baat bij de molens. “De molens zijn in beheer van Kroningswind BV. Zij leveren de opgewekte stroom aan een energiemaatschappij,” vertelt wethouder Markwat na afloop van de opening. “Maar voor elke kilowattuur die wordt opgewekt door de molens gaat er € 0,50 naar het windfonds.”

Uit de totale opbrengst per jaar krijgen de directe omwonende binnen een kilometer van een turbine jaarlijks € 2000,- vergoeding. De rest van het geld in het fonds van dit windpark is het eerste jaar beschikbaar voor de dorpen binnen 3,5 kilometer van de turbines.

“Vanuit die dorpen kunnen aanvragen worden ingediend voor een bijdragen bij duurzame projecten,” vertelt Jan Zuidweg, Senior beleidsadviseur Ruimtelijke Ontwikkeling binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. “Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op een verenigingsgebouw of een andere investering die goed is voor het eiland.” Hoe veel de opbrengst, en dus ook de bijdrage aan het windfonds, precies is, is niet bekend. “Dat ligt allemaal aan de hoeveelheid kilowattuur er wordt opgebracht.”

Samenwerking

De aanleg van het gebied is gefinancierd door het Droomfondsproject, maar is een samenwerking tussen meer partijen. Voor de Zuiderdiepgorzen hebben het Wereldnatuurfonds, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland, Ark Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland en Natuurmonumenten de handen ineen geslagen om het te realiseren. En natuurlijk hebben ook de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland en de omwonende boeren een steentje bijgedragen aan het geheel.

Zuiderdiepgorzen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen