Nu ook op Goeree-Overflakkee op pad met AutoMaatje

Foto: Sam Fish

Ouder worden is onontkombaar. En helaas gaat dat vaak gepaard met eenzaamheid. Dat hoeft nu niet meer, want de ANWB, Stichting ZIJN en de gemeente komen met AutoMaatje.

Door Sam Fish

Sommige ouderen kunnen niet meer zelf autorijden. Dat kan komen door lichamelijke gebreken of het niet meer willen of kunnen verlengen van het rijbewijs. Als deze persoon dan ook nog eens niet de bus kan gebruiken, komen ze vaak in sociaal isolement terecht. Ze komen niet meer buiten of doen alleen dingen binnen loopafstand. Daar komt nu verandering in.

In 2015 nam de ANWB contact op met Stichting ZIJN. En het heeft even geduurd, maar het is er nu eindelijk; AutoMaatje. Met AutoMaatje kun je meerijden met een vrijwilliger. Hij of zij brengt de deelnemer ergens naartoe. Zo kan iemand eindelijk op bezoek bij andere mensen, even winkelen of koffie drinken ergens. Ze kunnen bijvoorbeeld ook eens gaan kijken bij de Flamingo’s bij Battenoord.

Hoe werkt het?

Gebruik maken van ANWB AutoMaatje op Goeree-Overflakkee is makkelijk. Bel uiterlijk twee dagen van tevoren naar 06 86 89 05 06. Een medewerker van Stichting ZIJN koppelt de deelnemer aan een beschikbare vrijwilliger in de buurt. Zij laten ook weten hoe veel het ongeveer gaat kosten.

De vrijwilliger zorgt op zijn beurt ervoor dat hij of zij op tijd bij de deelnemer is. Na afloop wordt er contant afgerekend op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt 30 cent per kilometer gerekend.

Vrijwilliger of deelnemer worden?

ANWB AutoMaatje is altijd op zoek naar vrijwilligers. Inwoners van Goeree-Overflakkee die graag mee willen doen kunnen zich heel makkelijk aanmelden. Neem contact op ment Tanja Nieuwpoort via 06 86 89 05 06 of stuur een e-mail naar [email protected]. Dit geldt ook voor mensen die gebruik willen maken van AutoMaatje.

AutoMaatje

AutoMaatje is een idee van de ANWB. Op deze manier proberen ze ouderen uit het sociaal isolement te halen. Op dit moment werken zo’n 54 gemeenten met het programma. Het doel is om aan het einde van 2019 75 gemeentes te hebben met AutoMaatjes.

Het programma is niet alleen handig voor de hulpbehoevenden. Ook de chauffeur heeft er profijt van. Een gesprek gaat tenslotte twee kanten op.

ANWB AutoMaatje

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen