Pas op! Nog meer blauwalg aangetroffen op Flakkee

Foto: Saskia Maaskant

Na Ooltgensplaat zijn nu ook Stad aan ’t Haringvliet en Middelharnis de klos. Ook daar is blauwalg aangetroffen.

Bij het strandje in Stad aan ’t Haringvliet is blauwalg gevonden. En dat is extra vervelend omdat het vandaag heerlijk zwemweer is. De gemeente vraagt dan ook iedereen goed op te letten op elkaar en deel het nieuws met je omgeving.

“We willen uiteraard de mensen bereiken die van plan zijn om vanmiddag naar het strand te gaan,” laat de gemeente weten. “Het is fijn als zij naar aanleiding van dit bericht kunnen kiezen voor een andere plek. We raden iedereen aan alleen te zwemmen op aangewezen zwemwaterlocaties. Deze zijn te vinden via de website www.zwemwater.nl.” Op die website kun je ook meteen zien waar blauwalg is en waar het wél veilig is om een duik te nemen.

UPDATE 13.26 uur

De gemeente laat weten dat er inmiddels bijna alle zwemlocaties langs het Haringvliet blauwalg is aangetroffen. Er worden borden neergezet door de buitendienst op de plekken waar niet gezwommen mag worden. Het ga nu om Middelharnis, Stad aan ’t Haringvliet, Stellendam, Den Bommel en Ooltgensplaat. Houd de borden goed in de gaten en bij twijfel niet het water in gaan.

Middelharnis

Op het strand van Middelharnis zou ook blauwalg zijn. Daar heeft de gemeente nog niets over laten weten, maar bij de strandopgang is rond 12.00 uur een bord geplaatst. Daarmee wordt gewaarschuwd voor blauwalg. Ga daar dus ook niet het water in.

Blauwalg

Blauwalgen zijn bacteriën. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien, hierdoor ontstaan drijflagen. Deze drijflagen kunnen giftig zijn voor mens en dier. Vanzelfsprekend is ook de windrichting van invloed. Blauwalg kun je herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water.

Advies

Vermijd contact met het water en laat ook jouw huisdier er niet in zwemmen. Als je in aanraking komt met blauwalgen of als je die bij het zwemmen binnenkrijgt, kun je last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ben je in aanraking geweest met blauwalgen? Spoel je dan goed af onder de douche. Bij het ontstaan en aanhouden van klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Blauwalg gevonden?

Denk je zelf ergens blauwalg te zien? Neem dan contact op met de gemeente. Zij ontvangen graag een foto en een vermelding van de exacte locatie. Deze kun je sturen naar [email protected]. Zij gaan dan zelf kijken of het inderdaad om blauwalg gaat en eventueel actie ondernemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen